DOBRO PROČITAJTE OVO OBAVEŠTENJE PORESKE UPRAVE! Stigla važna poruka za građane!

Autor:

Vesti

26.07.2024

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pitanju su rokovi, što nas sve svakako najviše zanima...

DOBRO PROČITAJTE OVO OBAVEŠTENJE PORESKE UPRAVE! Stigla važna poruka za građane!

Foto: shutterstock

Prema zvaničnom kalendaru Poreske uprave, do kraja jula i tokom avgusta postoji nekoliko važnih rokova za izmirenje poreskih obaveza. Poreski obveznici treba da obrate pažnju na navedene datume kako bi izbegli plaćanje zatezne kamate i druge sankcije.

Obaveze do 5. avgusta

Do ponedeljka 5. avgusta izvođači estradnog programa treba da dostave obaveštenja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa za jul, na obrascu OZU. Takođe, isti datum je poslednji rok za predaju izveštaja poslodavaca o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za jul, na obrascu IOSI.

Obaveze do 12. avgusta

Nakon sedam dana, preciznije 12. avgusta, ističe rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja, kao i za plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za jul. Takođe, do tog datuma mora se izmiriti obaveza plaćanja PDV-a za jul od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV-u.

Obaveze do 15. avgusta

Najveći deo obveznika ima vremena do sredine meseca da izmiri neke od poreskih obaveza. To uključuje plaćanje akontacije poreza i doprinosa na prihode za samostalne delatnosti, kao i obaveze za sveštenike, verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i inostrane penzionere. Takođe, preduzetnici, paušalci, samostalni umetnici, poljoprivrednici i osnivači odnosno članovi privrednih društava imaju svoje specifične obaveze koje treba da izmire do 15. avgusta.

Provera poreskih obaveza

Ukoliko niste sigurni koje poreske obaveze se odnose na vas, možete to proveriti u filijali Poreske uprave u mestu prebivališta fizičkog lica, odnosno sedišta pravnog lica, i u lokalnoj poreskoj administraciji. Takođe, ukoliko posedujete kvalifikovani elektronski sertifikat, možete proveriti svoje poreske obaveze i online putem portala ePorezi. Ovo je posebno važno kako biste bili sigurni da ste ispunili sve svoje obaveze i izbegli eventualne probleme sa Poreskom upravom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading