KAKO LETI ČUVATI I PRENOSITI LEKOVE: Previsoka temperatura može uništiti medikamente!

Autor:

Vesti

23.07.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji opasnost od umanjenja efikasnosti, kao i promene boje, konzistencije, mirisa...

KAKO LETI ČUVATI I PRENOSITI LEKOVE: Previsoka temperatura može uništiti medikamente!

Foto: Profimedia

Neodgovarajuće čuvanje lekova, usled nedovoljnog stepena zdravstvene edukacije, predstavlja svetski problem, a farmaceuti savetuju da je tokom letnjeg perioda neophodno povećati brigu o zaštiti lekova, s obzirom na to da većina njih ne podnosi temperaturu višu od 25 stepeni.

Visoka temperatura može izazvati promenu aktivnih supstanci čime će efikasnost leka biti umanjena, ali može dovesti i do promene boje, konzistencije, mirisa, ukusa ili pak izazvati proces razgradnje leka.

ISTRAŽIVANJA

Svetska istraživanja pokazuju da je direktno izlaganje lekova sunčevoj svetlosti zabeleženo u 10,9 odsto domaćinstava, čuvanje lekova u kuhinji, kupatilu i garaži kod 38,3 odsto, a skladištenje nadohvat dece u 76 odsto slučajeva. Lekovi koji se više ne koriste najčešće se nedozvoljeno odlažu u životnu sredinu u 92,1 odsto domaćinstava.

Farmaceuti stoga preporučuju da se lekovi čuvaju na suvom, tamnom i hladnom mestu, odnosno na temperaturi do 25 stepeni. Apotekari savetuju i da se antibiotici tokom vrelih dana čuvaju u frižideru jer bi u protivnom mogli izgubiti stabilnost i efikasnost.

Lekove protiv epilepsije, za srce ili hormonske terapije zbog osetljivosti ne bi trebalo izlagati višoj temperaturi ili jačoj svetlosti. Kapi za nos, kapi za oči i kapi za uši, kao i vaginalne tablete, potrebno je čuvati na temperaturi od dva do osam stepeni, a kapi za oči neophodno je baciti najkasnije 30 dana nakon otvaranja.

ANTIBIOTICI

Kada je reč o putovanjima, stručnjaci "Hemofarma" poručuju da se lekovi drže van prtljažnika ili kasete blizu volana, gde temperatura može biti znatno viša. Ukoliko je potrebno da na put ponesete lekove koji zahtevaju hlađenje, poput insulina ili antibiotika, obavezan je ručni frižider, ali je potrebno voditi računa da lek ne dođe u direktan kontakt s ledom ili hladnim pakovanjem, čime bi bio izložen preniskoj temperaturi koja bi ga, takođe, mogla oštetiti. U skladu s tim, preporuka stručnjaka je da se kutija leka upakuje u hermetički zatvorenu plastičnu kutiju.

U avionu uvek u ručnom prtljagu

Generalno, tokom letnjih vrućina, kako kažu stručnjaci, najbolje je za prenos lekova koristiti termo torbe ili futrole za prenos lekova. Za putovanje avionom savetuju da se lekovi nose u ručnom prtljagu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading