Srbija, Crna Gora, Slovenija, Turska, Hrvatska i Rumunija pomažu S. Makedoniji u gašenju požara

Autor:

Vesti

17.07.2024

20:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komšije tu, kad je potrebno!

Srbija, Crna Gora, Slovenija, Turska, Hrvatska i Rumunija pomažu S. Makedoniji u gašenju požara

Foto: Shutterstock

Talas tropske vrućine na Balkanu ponovo je izazvao velike šumske požare i međunarodni odgovor na vanredne situacije. U pomoć pogođenim područjima Severne Makedonije hitno su upućeni policijske i vojne letelice Srbije, Crne Gore, Slovenije, Turske, Hrvatske i Rumunije. Požari besne i u susednoj Bugarskoj, kako navodi Balkanska bezbedonosna mreža.

Prema navodima medija, požari u rejonu planine Serti koji zahvata opštine Negotino, Štip i Konče pustoše na stotine hektara. Pored vatrogasnih snaga, angažovana je i Armija Severne Makedonije sa preko sto ljudi i dva helikoptera Mi-17.

S obzirom na razmere vanredne situacije Skopje je 15. jula uputilo međunarodni poziv za pomoć u gašenju požara iz vazduha preko EU mehanizma civilne zaštite (UCPM). Na apel je prva odgovorila Ankara sa dva er traktora i helikopterom koji od 15. jula gase požare u rejonu Novo Selo.

Srbija je 16. jula preko Sektora za vanredne situacije MUP-a uputila sedmočlani tim sa specijalizovanim protivpožarnim helikopterom Ka-32 koji nosi pet tona vode. Letelica je do sada izbacila preko 70 tona vode u rejonu Novo Selo blizu granice sa Bugarskom, a letači iz helikopterske jedinice MUP navode da gašenje otežavaju tropske temperature.

Hrvatsko ministarstvo odbrane je istog dana uputilo Kanader CL-415 iz sastava Protivpožarnih namenski organizovanih snaga. Avion je stigao u Makedoniju oko 1350 sati nakon čega je odmah počeo za gašenjem požara u rejonu Bitolja.

Slovenija je takođe odgovorila na apel Severne Makedonije. Upućeni su policijski helikopter AW 109 i vojni transportni helikopter AS532 Kuguar uz zaustavljanje u Crnoj Gori. Sa takvom vojnom letelicom Ljubljana je pomagala i Srbiji tokom katastrofalnih poplava 2014.

Ministarstvo odbrane Crne Gore takođe je odlučilo da pomogne zajedno sa Slovenijom. Crnogorski Bel 412 zajedno sa dva slovenačka helikoptera poleteo je 17. jula sa aerodroma Knjaz Danilo u Severnu Makedoniju. Oni će zajedno delovati u područjima pogođenim požarima u koordinaciji sa lokalnim vlastima.

Vojska Rumunije uputila je u Severnu Makedoniju transportni avioni C-27 J Spartan osposobljen da "bombarduje" požare specijalnim kontejnerima sa 6 tona vode. Letelica je poletela jutros iz 90. baze za vazdušni transport u Otopeniju.

Spartan će delovati narednih dana u skladu sa procenom situacije na terenu. Bukurešt je i prethodnih godina angažovao ovakvu letelicu za gašenje požara na Balkanu i u Francuskoj.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading