DA NE BISTE ČUPALI KOSU SA GLAVE! Evo zašto je važno da kopirate SVOJ PASOŠ pre odlaska na letovanje!

Autor:

Vesti

16.07.2024

20:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Par minuta vašeg dragocenog vremena pre putovanja vam može spasiti letovanje!

DA NE BISTE ČUPALI KOSU SA GLAVE! Evo zašto je važno da kopirate SVOJ PASOŠ pre odlaska na letovanje!

Foto: Shutterstock

Uživanje na sunčanim plažama tokom letovanja može se brzo pretvoriti u noćnu moru ukoliko vam budu ukradeni pasoši ili drugi važni dokumenti.

Zbog toga je od velikog značaja imati kopiju pasoša i dve fotografije pri ruci, kako bi se putni list za povratak u zemlju brže izvadio, savetuje Milan Vukosavljević iz Ministarstva spoljnih poslova u svom gostovanju na RTS-u.

Pre polaska na letovanje, građani mogu posetiti sajt Ministarstva spoljnih poslova radi informacija o zdravstvenoj i bezbednosnoj situaciji u zemlji koju planiraju da posete.

Takođe mogu saznati da li mogu koristiti naše platne kartice i šta im je potrebno od dokumenata ukoliko vode kućnog ljubimca. Dodatno, direktan pristup informacijama o kontakt telefonima za hitne situacije na sajtovima ambasada i konzulata omogućava brzu reakciju u slučaju problema u inostranstvu.

 - U slučaju gubitka pasoša, prva stvar koju treba učiniti je kontaktirati lokalnu policiju i obezbediti policijski zapisnik, a zatim se obratiti diplomatsko-konzularnom predstavništvu. Uz policijski zapisnik, dve fotografije i odgovarajuće identifikacione dokumente, putni list može biti izdat odmah - ističe Vukosavljević.

Aleksandar Seničić iz Jute savetuje građane koji putuju preko turističkih agencija i smešteni su u apartmanima, gde najčešće dolazi do krađa dokumenata i drugih vrednosti, da treba da doplate za sefove.

 - U depozit boksove, odnosno sefove mogu da ostave pasoš, ključeve automobila i ostatak novca koji im ne treba svaki dan - poručuje Seničić.

S druge strane, kako je naveo, kada dođe do tako neprijatne situacije, imaju svu podršku predstavnika turističke agencije koji je, po pravilu od momenta kada stigne na tu destinaciju, u kontaktu sa diplomatsko-konzularnim predstavništvom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading