KAKO DA IZABERETE NAJBOLJE SREDSTVO ZA ZAŠTITU OD SUNCA I ČEGA TREBA DA SE PAZITE

Autor:

Vesti

16.07.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako najbolje da se zaštitite od štetnog UV zračenja i koje kreme za sunčanje su najefikasnije? Danas postoji ogromna ponuda ovih preparata koji, s druge strane, nisu nimalo jeftini. A kako da znate da ste izabrali najbolje? Šta je to na šta treba da obratite pažnju? U ovom broju "Potrošačke patrole" vam pomažemo u tome, baš kao i u istoimenoj emisiji koju celu možete pogledati na Jutjub kanalu Republika news!

KAKO DA IZABERETE NAJBOLJE SREDSTVO ZA ZAŠTITU OD SUNCA I ČEGA TREBA DA SE PAZITE

Foto: Republika

Tek svaka četvrta krema je bezopasna.Kada kupujemo kreme za sunčanje, uglavnom se koncentrišemo na zaštitni faktor, a u stvari bi trebalo da čitamo deklaracije i obratimo pažnju na štetne sastojke kao što su oksibenzon, homosalat, oktokrilen, paraben, parfem i kiseline. 
Istraživanja pokazuju da se hemikalije iz krema sistemski apsorbuju ukrv, da se zadržavaju u organizmu do tri sedmice i da mogu da ugroze zdravlje.

Dokazano je da samo 25% sredstava za sunčanje dostupnih na tržištu nudi
dobru zaštitu širokog spektra bez štetnih sastojaka. Istraživali smo koje kreme su ove godine najprodavanije...
Tu je kao i uvek nivea, a naravno i brendovi la roche i vichy. U drogerijama kažu da je nivein dry touch sa zaštitnim faktorom 30 najprodavaniji sprej. Vodootporan je, lako se nanosi i ne masti kožu, naveli su nam kada smo pitali zašto se najviše prodaje.
Zovu ga nevidljiv sprej, koža ga brzo upija i daje joj prijatan efekat hlađenja. Dermatolozi, međutim, upozoravaju da nivea sadrži štetne hemijske filtere i da se pri nanošenju udišu hemikalije štetne po zdravlje

Evo nekih od tih hemikalija:
- butil metoksi-dibenzol-metan
- etil-heksil salicilat
- etil-heksil triazon
- oktil-akrilamid
- metoksi-fenil
- di-etil-amino hidroksi-benzol

Ovo je samo delić hemikalija koje se nalaze u niveinom spreju koje mogu da izazovu niz problema, od alergijskih reakcija do hormonskog disbalansa i pojave kancera. Zato, čitajte deklaraciju i ne kupujte iz navike verujući da je nivea i dalje garancija kvaliteta.

Ako kreme sa zaštitnim faktorom kupujete u apoteci - la roche i vichy stoje uvek na vidnom mestu. Obe kreme su namenjene osetljivoj koži sklonoj alergijskim reakcijama. Bez mirisa su i parabena. Obogaćene su termalnim vodama, koje smiruju, jačaju i obnavljaju kožu i ne izazivaju nikakve alergijsku reakciju.
Pružaju 24-časovnu hidrataciju zahvaljujući visokom udelu glicerina. Kažu da anthelios i capital soleil sadrže tzv. pametne filtere za sunce koji osiguravaju širok spektar zaštite.

 

Svake godine sve opasnije

Svake godine UVA i UVB zraci su sve štetniji. Svesni smo da mogu dovesti
do trajnih oštećenja kože, pa je neophodno da koristimo kreme sa
zaštitnim faktorom. Budite oprezni sa suncem, ali i sa izborom krema jer je dokazano da neke sadrže štetne sastojke, baš kao nivea.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading