PUKLO IM VESLO POSLE ČEGA SU OSTALI ZAROBLJENI NASRED JEZERA! Okončana drama u Međuvršju! PETORO ODRASLIH I DVOJE DECE NA SIGURNOM!

Autor:

Vesti

01.07.2024

19:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na jezeru Međuvršje kod Čačka u toku je spasavanje sedam osoba, među kojima i dvoje dece .

PUKLO IM VESLO POSLE ČEGA SU OSTALI ZAROBLJENI NASRED JEZERA! Okončana drama u Međuvršju! PETORO ODRASLIH I DVOJE DECE NA SIGURNOM!

Foto: MUP, Wikipedia

Vatrogasci spasioci su uspešno stigli do osoba koje su se nalaze u čamcu nasred jezera Međuvršje. Na svu sreću, nema povređenih lica i svi su spaseni.

Njima je danas oko 17.45 najverovatnije puklo veslo i nisu mogli da se vrate. Ljude nasred jezera primetio je jedan meštanin i odmah pozvao policiju i vatrogasce.

- Njima je najverovatnije puklo veslo i ostali su zarobljeni na drugoj strani jezera i nisu nikako mogli da se vrate. Prvi je problem prijavio meštanin, nakon čega su na lice mesta upućena četiri vatrogasca-spasioca sa jednim vozilom i jednim čamcem iz VSJ Čačak - rekao je za Rinu jedan očevidaca.

Kako pomoći davljeniku?

Pomoć davljeniku treba biti brza i efikasna kako bi se sprečile teže posledice. Evo koraka koje treba preduzeti kako bi se pružila pomoć davljeniku:

Pozovite pomoć: Prvo i najvažnije, odmah pozovite hitnu pomoć ili lokalne službe spasavanja. Brza reakcija može biti ključna za spasavanje života.

Bezbednost: Pre nego što pristupite davljeniku, pobrinite se da i vaša bezbednost bude osigurana. Ako je moguće, nosite pojas ili drugu opremu koja vam može pružiti podršku ili pomoć u slučaju potrebe.

Procena situacije: Odmah procenite situaciju. Ako je davljenik u stanju da pliva ili se drži na površini vode, pokušajte mu pružiti nešto što bi mu moglo pomoći da se zadrži iznad vode, kao što je daska, štap ili drugi predmet.

Izvucite davljenika iz vode: Ako je davljenik u bez svesti i ne reaguje, a vi imate potrebnu obuku, možete pokušati da ga izvučete iz vode. Koristite tehnike vuče kao što su "Zagrabi za kosu" ili "Bacanje konopa".

Oživljavanje: Ako je davljenik bez svesti i ne diše, odmah započnite sa postupkom oživljavanja prema vašoj obuci o pružanju prve pomoći. Ovde se može primeniti veštačko disanje i kompresije grudnog koša (CPR).

Pomoć kada stigne hitna pomoć: Kada hitna pomoć stigne na mesto događaja, prenesite im sve relevantne informacije koje ste primetili ili koje su vam davljenikove prve reakcije pružile.

Pametno je unapred imati obuku o pružanju prve pomoći, posebno ako živite u blizini vode ili često provodite vreme na vodi. Ova obuka može biti ključna za brzu i efikasnu reakciju u situacijama spašavanja kao što je davljenje.

 

Bonus video

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading