U BEOGRADU SRAMNA "MIRDITA", U PLJEVLJIVMA SPOMENIK DIV JUNAKU SA KOŠARA: "Majko, vratiću ti se na belom konju" (VIDEO)

Autor:

Vesti

27.06.2024

10:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spomen-obeležje nalaziće se u centralnom i najlepšem delu gradskog parka "Vodice" u Pljevljima

U BEOGRADU SRAMNA "MIRDITA", U PLJEVLJIVMA SPOMENIK DIV JUNAKU SA KOŠARA: "Majko, vratiću ti se na belom konju" (VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube/SMF

U centru Pljevalja, 28. juna, na Vidovdan, biće otkriven spomenik heroju sa Košara, Predragu Peđi Leovcu, koji je poginuo u svojoj 23. godini života 14. aprila 1999. godine. Ovaj događaj ima poseban značaj za lokalno stanovništvo i simbolizuje sećanje na hrabre borce koji su dali svoje živote za svoju zemlju.

Organizacija Opštine Pljevlja i Kulturnog centra "Predrag - Peđa Leovac" pripremili su bogat program koji uključuje Vidovdansku litiju centralnim ulicama Pljevalja, zakazanu za 17 sati, koja će biti uvod u svečano otkrivanje spomenika. Spomen-obeležje će se nalaziti u centralnom delu gradskog parka "Vodice", okruženo 108 crvenih ruža u čast 108 palih boraca sa Košara.

Predrag Peđa Leovac je nakon završetka gimnazije u Pljevljima upisao Vojnu akademiju u Beogradu, a njegov vojnički put ga je odveo na Kosovo i Metohiju, gde je bio raspoređen u 125. motorizovanu brigadu, 53. granični bataljon. Nakon što je ranjen 1998. godine, Leovac se uporno borio da se vrati kući, hraneći se na slamčicu kako bi prikupio snagu za povratak svojoj vojsci na Kosovu. Ovaj emotivni detalj govori o njegovoj izuzetnoj hrabrosti i odlučnosti.

 

 


Nakon otkrivanja spomenika, uslediće osvećenje, polaganje venaca zvaničnih delegacija i Akademija uz učešće etno muzičkog sastava "Fenečki biseri", umetnice Branke Zečević, pesnika Nevena Milakovića Likote, operskog dua Ljubice Vraneš i Dragoljuba Bajića-Baje, guslara Nikole Tošića, a sve će biti zaokruženo koncertom Beogradskog sindikata od 21:00 na centralnom gradskom trgu "13. juli".

Ovaj događaj biće prilika da se lokalno stanovništvo, ali i posetioci, pokloni sećanju na hrabrog Peđu Leovca i sve druge hrabre borce koji su izgubili svoje živote braneći svoju zemlju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading