OD SUTRA POPUNJAVANJE LISTE ŽELJA, A NAJMANJA GREŠKA IH MOŽE KOŠTATI ŠKOLOVANJA! Zbog ovoga osmaci mogu ostati neupisani u prvom krugu

Autor:

Vesti

25.06.2024

10:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Popunjavanje liste želja obavlja se elektronskim putem i neposredno, dolaskom u školu, tokom 26. juna od 8, pa do četvrtka do 15 časova.

OD SUTRA POPUNJAVANJE LISTE ŽELJA, A NAJMANJA GREŠKA IH MOŽE KOŠTATI ŠKOLOVANJA! Zbog ovoga osmaci mogu ostati neupisani u prvom krugu

Foto: FOTO TANJUG/DUSAN ANICIC/ dr

Mala matura završena je prošle nedelje, a preliminarne rezultate osmaci su mogli da vide već 22. juna.

Danas, nakon prigovora na preliminarne rezultate stižu i konačni.Nakon toga će tokom 26. i 27. juna budući srednjoškolci moći da počnu sa popunjavanjem lista želja i to je posle polaganje male mature najbitniji momenat u nastavku daljeg školovanja, a ako ih ne popune dobro, to može skupo da ih košta jer se dešava da đaci ostanu neupisani u prvom krugu!

Popunjavanje liste želja je veoma važan korak u sklopu celog procesa male mature i treba mu pristupiti sa puno pažnje, jer on umnogome odlučuje sam tok daljeg školovanja odnosno odabir buduće profesije.

Foto: Tanjug/D.ANIČIĆ

 

Kako se popunjavaju liste želja

- Tu se često pravi greška šta je šta. Roditelji često misle da je škola isto što i obrazovni profil, ali to nije slučaj. Jedna škola može imati više obrazovnih profila. U nekim školama imate više obrazovnih profila, recimo gimnazije mogu imati prirodni, društveni i opšti smer. A svaki od tih obrazovnih profila može da upiše određeni broj učenika. Na osnovu toga formira se koliko je bodova potrebno da se neki obrazovni profil upiše - rekao je ranije za Blic Darko Eger direktor OŠ "Kneginja Milica".

Samo popunjavanje liste želja potrebno je uraditi racionalno, jer se svi podaci sa popunjenih lista želja unose u program Ministarstva prosvete koji potom raspoređuje decu tamo gde ima mesta, a na osnovu njihovog uspeha, ali i potražnje za tim obrazovnim profilima.

Kada se popunjava lista želja

Popunjavanje liste želja obavlja se elektronskim putem i neposredno, dolaskom u školu, tokom cele srede (26. jun) od 8 pa do četvrtka (27. jun) do 15 časova.

10 ključnih smernica za popunjavanje liste želja

Vrlo je važno liste želja popuniti po svim pravilima, jer nepravilno popunjene liste neće biti uzete u obzir, pa je moguće da dete u prvom upisnom roku ne bude primljeno. Evo šta je sve važno da znate.

Obrazac za listu želja kupuje se u prodavnicama "Prosvetnog pregleda". Kupite više obrazaca da biste imali rezervu ako pogrešite pri popunjavanju.
Šifra obrazovnog profila obavezno mora da bude napisana latinicom onako kako je napisana i u Konkursu za upis u srednje škole. Obavezno proverite tačnost upisane šifre jer je ona najznačajniji podatak na listi želja. Šifra se sastoji od 11 znakova, odnosno slova i brojeva.
Naziv škole se upisuje u polje pored šifre željenog obrazovnog profila.
Naziv obrazovnog profila je dodatna informacija kojom se potvrđuje da je obrazovni profil koji je naveden šifrom željeni smer te srednje škole. Na listi želja mora se napisati celokupni naziv obrazovnog profila onako kako je napisan u Konkursu.
Proverite da li se sve tri stavke koje se moraju upisati poklapaju.
Popunite svih 20 stavki obrazovnih profila. Na prvo mesto treba staviti ono što je prva želja maturanta. Posle toga savetujemo da navedete i druge obrazovne profile koji se nalaze u školi prvog izbora. Ovo je bitno zbog toga što je važno da dete upiše školu koju želi. Obrazovni profil moguće je promeniti i kasnije, u septembru, kada već počne škola. To je, međutim, u nadležnosti direktora škole.
Smerove poređajte po nivou zainteresovanosti. To znači da je kako lista odmiče zainteresovanost za smerove koje upisujete sve manja. Bitno je da u prvih nekoliko smerova upišete baš one smerove koje biste najviše voleli da pohađate.
Jedinstvena šifra je broj koji je svaki učenik dobio pre polaganja testova u okviru završnog ispita. Tu jedinstvenu šifru treba upisati i na listu želja u vrhu. Ispod je potrebno da upišete i naziv osnovne škole koju ste završili, a pored toga i mesto u kom se osnovna škola nalazi.
Ime i prezime učenika, kao i jednog roditelja neophodni su podaci koje je potrebno uneti na listu želja. Za svaki podatak određeno je posebno polje.
Popunjenu listu želja mora da potpiše jedan od roditelja. Zbog toga je potrebno da učenici dođu sa jednim od roditelja u školu na dan kada se popunjava lista želja.

 

Rangiranje i bodovanje

Rangiranje za upis vrši se na osnovu postignutog uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu, uspeha na završnom ispitu i uspehu na takmičenjima. Iz 6. 7. i 8. razreda učenici mogu da ponesu 60 bodova, a na maloj maturi maksimum 40, što znači ukupno najviše 100 bodova.

Najgore je da dete ostane neupisano

Eger je ranije objasnio da je veliki problem ako dete ostane neupisano u školu, iako se to retko dešava apelovao je na roditelje da obrate pažnju, jer je to "najgore što detetu može da se desi". Kako kaže do ove situacije dolazi se pretežno zbog toga što deca nisu dobro popunila liste želja, i nisu upali u željene škole.

- Može da se desi da je interesovanje za neke škole ove godine veće nego prethodnih, pa da je potrebno mnogo više poena i da deci zafali, o,2 poena. U tom slučaju, ako dete ima dovoljan broj poena za obrazovni program koji nije navelo na listi ne može da ode u tu školu i da traži da se tu upiše - rekao je Eger.

Ako dete ne upiše srednju školu u prvom, održavaju se drugi i treći upisni krug. U tom slučaju dete ide u drugi ili treći krug, a tu broj osvojenih poena nema gotovo nikakav uticaj na rangiranje jer se deca rangiraju tamo gde je ostalo slobodnih mesta za taj obrazovni program.

Eger je tada napomenuo da se drugi i treći upisni krugovi završe već u prvoj nedelji jula, a da se samo u avgustu održava polaganje male mature za one učenike koji iz nekog razloga nisu mogli da je polažu u redovnom terminu. Deca koja u avgustu budu polagala malu maturu biće raspoređena po školama gde ima mesta za te obrazovne profile koje su izabrali na listi želja.

Foto: Printscreen/RTS

 

Kalendar male mature

18. jun: završni ispit – test iz srpskog jezika

19. jun: završni ispit – test iz matematike

20. jun: završni ispit – test iz izbornog predmeta

22. jun: preliminarni rezultati male mature

22. jun: prijem prigovora na preliminarne rezultate

25. jun: konačni rezultati male mature

26-27. jun: popunjavanje lista želja za upis

29. jun: objavljivanje konačne liste želja

2. jul: objavljivanje raspodele đaka po školama

2. jul: objavljivanje slobodnih mesta za drugi krug

2 -3. jul: podnošenje prijave za upis učenika u srednje škole za prvi upisni krug

4. jul: objavljivanje preostalih slobodnih mesta posle drugog upisnog kruga

4. jul: podnošenje prijave za upis učenika u srednje škole za drugi upisni krug

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading