Pašalić: Zajedničke aktivnosti za očuvanje životne sredine

Autor:

Vesti

13.06.2024

16:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da je zdrava životna sredina jedno od univerzalnih ljudskih prava i da su za obezbeđenje takvog okruženja u savremenom dobu neophodne zajedničke aktivnosti različitih aktera društvenog života kako bi se adekvatno radilo na očuvanju životne sredine za buduća pokolenja.

Pašalić: Zajedničke aktivnosti za očuvanje životne sredine

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Zaštitnik građana Zoran Pašalić

Pašalić je u zdanju Narodne skupštine Republike Srbije otvorio dvodnevnu međunarodnu konferenciju „Zajedničkim naporima ka zdravoj životnoj sredini: Uloga i značaj ombudsmana“, koju Zaštitnik građana Republike Srbije organizuje uz podršku Misije OEBS u Srbiji, u čijem radu učestvuju ombudmani iz Turske, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Italije, kao i predstavnici različitih grana vlasti, nezavisnih institucija, akademske zajednice, organizacija civilnog društva, privrednih subjekata i medija.
U uvodnoj reči, Pašalić je kazao da se iz godine u godinu suočavamo sa velikim izazovima koji utiču na životnu sredinu, klimatske promene i zagađenje vode i vazduha zbog čega je zaštita životne sredine postala veoma važna za naš sadašnji život ali i za budućnost.  

„Zdrava i održiva životna sredina, pored toga što su je Ujedinjene nacije proglasile univerzalnim ljudskim pravom, Ustavom Republike Srbije predstavlja garantovano pravo svih naših građana. To pravo se tiče svih nas bez obzira na naše različitosti, a pošto obuhvata širok spektar prava jasno je da pravo na zdravu životnu sredinu nema samo ekološku dimenziju, već i ekonomsku i društvenu“, kazao je Pašalić. 

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić rekla je da je to ministarstvo uvek reagovalo povodom slučajeva zagađenja životne sredine u našoj zemlji, ali da se mora raditi na poboljšanju zaštite okruženja zbog budućnosti svih nas, i dodala da građani treba da budu pitani i uključeni u donošenje politika vezanih za očuvanje životne sredine ali i saveznici na tom zadatku.

Šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji Vladimir Valdes Garsija izjavio je da Srbija ima jak zakonodavni okvir za zaštitu životne sredine ali da treba još raditi na rešavanju svih problema u toj oblasti i izgradnji svesti o neophodnosti zaštite životne sredine.

Predsednik Nacionalne koordinacije ombudsmana Italije i ombudsman regije Lacio Marino Fardeli naveo je da životnu sredinu treba posmatrati kao dinamički sistem koji se menja i predložio uspostavljanje Beogradske platforme koja bi bila zajednički odgovor na sve izazove u oblasti zaštite životne sredine.

Ombudsman za ljudska prava Bosne i Hercegovine Nevenko Vranješ je kao glavne ekološke probleme u toj zemlji izdvojio zagađenje vazduha usled čega svake godine umre oko 8.000 ljudi, divlje deponije kojih ima oko hiljadu, pet termoelektrana koje su veliki zagađivači i „planirana izgradnja odlagališta nuklearnog otpada u susednoj Republici Hrvatskoj“. 

Ombudsman Republike Turske Jahja Akman izjavio je da je zaštita prava na zdravo životno okruženje zajednička odgovornost svih država i društva, da se njegova država suočava sa mnogim opasnostima od zagađenja i naglasio da je veoma važno da građani budu aktivno uključeni u ceo proces.
Poverenik za osnovna prava Mađarske Akoš Kozma rekao je na konferenciji da je potrebno neprestano raditi na povećanju svesti građana o važnosti zaštite životnog okruženja, ali i adekvatno sistemski reagovati na stalne izazove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading