JEDVA VIDLJIVI GROBOVI IPAK NISU ZABORAVLJENI: Srbi danas u JUŽNOJ MITROVICI, među korovom i srušenim mermerom odaju počast svojim preminulima! (VIDEO)

Autor:

Vesti

22.06.2024

09:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svake godine zateknu sve gore stanje...

JEDVA VIDLJIVI GROBOVI IPAK NISU ZABORAVLJENI: Srbi danas u JUŽNOJ MITROVICI, među korovom i srušenim mermerom odaju počast svojim preminulima! (VIDEO)

Foto: shutterstock

Danas je na pravoslavnim grobljima širom Srbije obeležen praznik Duhovske zadušnice, a jedno od njih je groblje u Južnoj Mitrovici, koje već četvrt veka svedoči o devastaciji i teškim uslovima na kojima se održava sećanje na preminule.

Već više od dve decenije, groblje u Južnoj Mitrovici zadržalo je istu sliku - nepristupačan teren obrastao u korov, polomljeni nadgrobni spomenici i prisustvo smeća na okolini. Građani žurno prilaze grobovima svojih najmilijih, čisteći ih i paleći sveće na improvizovanim mestima, dok tzv. Kosovska policija nadgleda ovaj prizor.

 

 


Nebojša Ilić, jedan od posetilaca groblja, iznosi svoja osećanja povodom ovih prizora, ističući da je prvi dolazak na groblje nakon kataklizme bio posebno težak, te da je broj posetilaca sve manji, što dodatno otežava situaciju. Slična osećanja deli i Slavica Jargić, koja ističe da je ova slika zastrašujuća, ali da je srećna što kosti i mrtve duše nisu dirane. Milica Kasalović, takođe izražava svoje ogorčenje zbog devastacije groblja i naglašava da je ovaj prizor veoma bolan za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica organizovao je prevoz za građane Severne Mitrovice, omogućavajući im da posete grobove svojih bližnjih u Južnoj Mitrovici, pokazujući tako podršku i solidarnost u teškim vremenima.

Ovaj prizor svedoči o izuzetno teškim uslovima u kojima se održava sećanje na preminule, ali istovremeno pokazuje istrajnost i odlučnost vernika da sačuvaju uspomene na svoje najmilije uprkos svim izazovima.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading