OBEZBEDILI SMO DODATNA NAPAJANJA ZA REGION: Ministarka Đedović Handanović saopštila da Srbija ne mora da brine zbog jučerašnjeg kolapsa!

Autor:

Vesti

22.06.2024

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

To je jedan od najvećih prekida u poslednjih 20 godina, rekla je ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović

OBEZBEDILI SMO DODATNA NAPAJANJA ZA REGION: Ministarka Đedović Handanović saopštila da Srbija ne mora da brine zbog jučerašnjeg kolapsa!

Foto: Tanjug

Printscreen

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je za RTS da je situacija u Srbiji bila stabilna i da će tako i ostati, povodom jučerašnjeg kolapsa  havarije u snabdevanju strujom u Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, koji je zabrinuo čitavu Evropu, ali pretpostavlja se da su tome doprinele i tropske temperature.

"Mi smo obezbedili dodatna napajanja za region i ja sam zaista ponosna na to", rekla je ministarka.

Navodi da je, prema informacijama koje ima od kolega iz regiona, situacija i u tim državama stabilna.

"Moramo biti maksimalno posvećeni i angažovani, da sve kolege u elektroenergetskom sistemu budu u predostrožnosti i da nadgledaju situaciju", rekla je ministarka gostujući u Dnevniku RTS-a.

Navodi da ono što se juče desilo u regionu nije nimalo jednostavno.

"To je jedan od najvećih prekida u poslednjih 20 godina, posle onoga koji se desio u Italiji, koji je zahvatio deo Švajcarske i to u evropskom prenosnom sistemu, jer su svi sistemi u regionu i povezani, zemlje između sebe, ali i sa evropskim prenosnim sistemima. Tako da je situacija poprilično kompleksna i moramo biti i bili smo, ali ćemo i ostati posvećeni", rekla je ministarka Đedović Handanović.

Ministarka je istakla da su svi u elektroenergetskom sistemu bili u pripravnosti otkako je u sredu u region došao afrički toplotni talas.

[Danas vrhunac vrućine: Prestonica već "gori", u celoj zemlji visoka vrednost UV zračenja]
Danas vrhunac vrućine: Prestonica već "gori", u celoj zemlji visoka vrednost UV zračenja

"Apsolutno su svi bili pod alarmom i to se pokazalo juče i na delu, da smo uspeli da održimo sistem stabilan. Kod nas nijednog momenta nije bilo prekida, a Elektroprivreda je, s druge strane obezbedila dovoljnu količinu električne energije", navela je ministarka.

Interkonekcije sa Crnom Gorom, BiH i Hrvatskom u funkciji

Ukazuje da se u elekrtroenergetski sistem ulagalo od 2015, da je dosta investicija završeno, kao i da je dosta njih u fazi završetka.

[Stručnjak za RT Balkan: Šta je izazvalo kolaps energetskog sistema u regionu]
Naš izbor
Stručnjak za RT Balkan: Šta je izazvalo kolaps energetskog sistema u regionu

"Ove godine ćemo imati i nova postrojenja na mreži, ali i dodatna i u prvoj polovini naredne godine. Prenosni sistem smo jačali u prethodnim godinama i to se videlo, to se pokazalo. Međutim, mi smo svi uvezani i bitno je da mi jačamo naše interkonekcije, a imamo ih osam", poručila je ministarka.

Sever Crne Gore je zahvaljujući povezanosti sa našim sistemom ostao u radu, kao i TE Pljevlja, rekla je Đedović Handanović dodajući i da su interkonekcije sa Bosnom i Hercegovinom i sa Hrvatskom potpuno bile u funkciji.

"S obzirom na to da su termoblokovi u Bosni i Hercegovini ispali, mi smo obezbedili dodatna napajanja kolegama u regionu i ja sam zaista ponosna na to", navela je gošća Dnevnika RTS-a.

15 stubova za slučaj havarije

Na pitanje može li Srbija brzo da reaguje kada se dese ovakve situacije, ministarka odgovara da može i da je to pokazala u nekim prethodnim situacijama, kada su se dešavali kvarovi na manjem nivou.

"Imali smo u Šidu jedan kvar koji je saniran veoma brzo, za jedan dan, kada je nekoliko stubova ostalo oštećeno ili su se potpuno polomili. Elektromreže Srbije ima 15 havarijskih stubova, što se pokazalo odlično. Radiće na tome i da nabave dodatne stubove, znači da možemo da reagujemo brzo, da možemo da otklonimo kvarove tamo kada se dese i gde se dese", rekla je ministarka Đedović Handanović.

Objašnjava da izazovi postoje i leti i zimi zbog povećane potrošnje energije, kao i da je potrebno da se obezbedi dovoljna količina energije, ali i da se ulaže kako u prenosni, tako i u distributivni sistem. Dodaje da je najvažnije graditi nove dalekovodne pravce.

FOTO TANJUG/ Ministarstvo rudarstva i energetike/ Emilija Jovanović

Potrošnja struje u prethodnim danima veća i za 30 odsto

Ministarka Đedović Handanović je rekla i da je svaki put kada su temperature preko 30 stepeni, potrošnja veća od 15-20 odsto, a u prethodnim danima potrošnja je bila veća i od 20-30 odsto.

"I to nije malo, to je negde ekvivalentno nekih preko 600 megavata, odnosno termokapacitetu TENT-a B i građani treba toga da budu svesni, da jednostavno treba da budemo racionalni i leti kao što smo bili zimi. Mi smo zimi uspeli da imamo i smanjenu potrošnju, građani su i manje trošili i štedeli i zaista hvala im na tome i da ostanemo, da kažem, isto toliko racionalni i leti jer su i leti sistemi preopterećeni", zaključila je ministarka Dubravka Đedović Handanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading