OSVANUO IZGLED MODERNE SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE! Internet gori, NAROD BESNI: "Deco, da li je vama IŠTA SVETO?" (FOTO)

Autor:

Vesti

15.06.2024

09:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi nisu spremni za promene ovog tipa.

OSVANUO IZGLED MODERNE SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE! Internet gori, NAROD BESNI: "Deco, da li je vama IŠTA SVETO?" (FOTO)

Foto: tiktok/printscreen/@PrijateljNaroda

Master rad arhitekte Jovane Jovičić pod nazivom "Modernizacija srpske crkvene arhitekture" izazvao je buru na društvenim mrežama. Fotografija crkve Puž privukla je pažnju javnosti, izazivajući različite, u velikom broju negativne, reakcije i spekulacije o potencijalnom izgledu moderne srpske crkve.

 

 

Na Tviteru i Instagramu se brzo raširila slika crkve Puž, izazivajući talas komentara i šaljivih dosetki. Mnogi su izrazili svoje mišljenje, od onih koji su mislili da crkva već postoji do onih koji su se našalili o mogućnosti da se kameni puževi s pravoslavnim krstom pojave širom Srbije. Međutim, raspravu je prekinuo pojasnjenje da je reč o master radu arhitekte Jovane Jovičić.

Jovana Jovičić je objasnila da je njen rad predstavlja savremeni pristup arhitektonskom oblikovanju objekata Srpske pravoslavne crkve. U tekstu na sajtu Gradnja.rs detaljno je objasnila svoju ideju o tome kako moderna crkva može izgledati, zadržavajući svoju tradicionalnu namenu, ali sa modernim obrascima koji se "razilaze" od srednjovekovnih.

 

 

Pitanje koje se postavlja jeste kako se javnosti čini rad ove mlade arhitektice. Mnogi su se oglasili na društvenim mrežama, izražavajući svoje mišljenje o ovoj originalnoj ideji. Dok su se neki šalili, drugi su izrazili interesovanje za savremeni pristup arhitektonskom dizajnu crkava u Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Dejan

15.06.2024 10:11

Nije prikladno, ne zato što nije umetnički ili u skladu sa tradicijom, već ako bi zaživelo, ima tendenciju davanja nadimka crkvi. Potreban je arhitektonski identitet koji nema asocijacije na nešto , što će imati u sebi duh božanski, a to se dobija samo blagoslovom.