DUŠKO KOJIĆ, STAREŠINA HRAMA U MOSTARU: Srpska deca nemaju gde da uče svoj jezik, izađu nepismena iz škole

Autor: Aleksandar Novaković

Vesti

06.06.2024

09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na vrhu dugačkih stepenica koje vode od starog dela grada, na mestu odakle puca pogled na Mostar, nalazi se jedan od simbola grada, Saborni hram Svete Trojice.

DUŠKO KOJIĆ, STAREŠINA HRAMA U MOSTARU: Srpska deca nemaju gde da uče svoj jezik, izađu nepismena iz škole

Foto: ST/Tamara Pavišić

Crkva je potpuno uništena 1992. godine, a obnova koja je počela 2010. godine se otegla i niko ne može da proceni kada će biti završena.

Ostalo 3.000 Srba

- Kada je hram završen 1873. godine, to je bio najveći pravoslavni hram na Balkanu. U poslednjem ratu hram je prošao kroz mesec dana stradanja, što paljenja, bombardovanja, granatiranja, na kraju miniranja temelja, koji je bukvalno iščupan iz zemlje, nije ostao kamen na kamenu - kaže za Srpski telegraf jerej Duško Kojić, starešina hrama.

Priča o obnovi je počela 2008. godine i dve godine se radilo na projektnoj dokumentaciji jer crkva je nacionalni hram BiH i nalazi se u nultoj zoni Uneska.

Republika

Foto: ST/Tamara Pavišić

Hram Svete Trojice u Mostaru

- Da nije bilo Republike Srbije i Republike Srpske, koji su najveći donatori, ko zna šta bi bilo. Pojedinačnih donatora imamo više od 2.000, a tu ćete sresti sve vere i nacionalnosti, nisu tu samo Srbi. Na primer, imamo donacije za zvonik od tri dobra prijatelja Mostarca, pravoslavca, katolika i muslimana, koji su po veroispovesti jedan pravoslavac, jedan katolik i jedan musliman. Ovaj hram je dokaz da može da se pravi zajedništvo, ali s druge strane, politika često ne prati glas naroda.

Malo povratnika

Pre rata je u Mostaru i okolini živelo više od 30.000 Srba, dok ih je danas između 2.500 i 3.000.

- Mnogo je toga uništeno, i što se do 2005. godine vratilo, to je to, a jedan od razloga za to je i što crkva nije završena. Želim da dođu u Mostar, ali mi kažu: "Oče, ako vi kao institucija ne možete da obnovite crkvu, pa koje onda ja imam šanse da popravim porušenu kuću." Ljudima je teško, na primer, naša deca se ovde susreću s problemom u školama, nemaju nigde srpski jezik i književnost, već moraju da se opredele za bosanski ili hrvatski, pa deca praktično nepismena izađu iz osnovne škole.

Republika

Foto: ST/Tamara Pavišić

Hram Svete Trojice u Mostaru

Hvala Vučiću i Dodiku

Kojić kaže da je teško proceniti kad će hram biti završen jer nedostaje ogroman novac.

- Nedavno su nam bili u poseti predsednici Vučić i Dodik, koji se zaista zalažu za obnovu ovog hrama. Sada sve deluje daleko i u magli, ali će se ovaj hram obnoviti. Kao što narod kaže: Sve što se počne, to se i završi, ali ovaj grad zaslužuje da hram bude obnovljen - smatra sveštenik.

Narod je dobar, suživot je moguć

San o multietničkoj zajednici, po njegovom mišljenju, nije neostvariv, i Mostar je polazna tačka.
- To sada nije popularno reći, ali možda je Mostar jedini multietnički grad u BiH. Ne volim da prebrojavam ljude, ali po brojnom stanju, da toliko imate Bošnjaka, toliko Hrvata i nešto malo Srba, to nemate u bilo kom gradu u Bosni i Hercegovini. Narod u Mostaru je dobar i ja nikad nisam ni Božić ni Vaskrs proslavio samo sa Srbima, već i sa drugim narodima koji žive u Mostaru, ali isto tako nije se dogodilo da za Bajram nisam pojeo baklavu, ili da za katolički Božić nisam otišao kod prijatelja i čestitao im praznik - zaključuje Kojić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading