SAVETI ZA MALE MATURANTE: Filip i Luka ti prenose iskustvo sa polaganja! Evo šta im je bilo najteže

Autor:

Vesti

12.06.2024

12:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oba učenika nisu bila iznenađena pitanjima na ispitu, jer su se ona uglavnom poklapala sa onim što su radili tokom školske godine

SAVETI ZA MALE MATURANTE:  Filip i Luka ti prenose iskustvo sa polaganja! Evo šta im je bilo najteže

Foto: Printscreen/Youtube

Priprema za malu maturu predstavlja važan i izazovan period u životu svakog osnovca. Ovaj ispit ne samo da obeležava kraj osnovnog obrazovanja, već i otvara vrata ka budućim akademskim i profesionalnim uspesima. Dok se mnogi učenici suočavaju sa stresom i neizvesnošću u vezi sa prijemnim ispitom, iskustva onih koji su već prošli kroz ovaj proces mogu biti od neprocenjive vrednosti.

U ovom tekstu delimo priče Filipa (16) i Luke (18), učenika koji su uspešno završili svoju malu maturu i sada žele da pomognu budućim maturantima svojim savetima i iskustvima. Kroz njihova iskustva, pružamo vam smernice i motivaciju za što uspešniju pripremu i polaganje male mature.

U školskoj 2023/24. godini u Republici Srbiji na osnovu izveštaja Republičkog zavoda za statistiku, prvi ciklus redovnog osnovnog obrazovanja (1 - 4. razred) pohađa ukupno 250.399 učenika, od čega nešto više dečaka (51,4%) nego devojčica (48,6%), dok je drugi ciklus (5 - 8. razred) pohađa 250.115 učenika – 51,4% dečaka i 48,6% devojčica. Na kraju školske 2022/23. godine u Republici Srbiji nastava se odvijala u 1.131 redovnoj osnovnoj školi. Nastavu je pohađalo ukupno 503.918 redovnih učenika. Prvi ciklus osnovnog obrazovanja (4. razred) završilo je 62.683 učenika, dok je kompletnu osnovnu školu (8. razred) završilo 62.685 učenika. Statistika iz 2020. godine pokazuje da je prosečno postignuće učenika na testu iz srpskog jezika, izraženo u bodovima iznosilo 11,18 za srpski jezik, 11,02 iz matematike, a 14,07 na kombinovanom testu, od mogućih 20 za svaku kategoriju.

Pripreme za malu maturu
Priprema za malu maturu je veoma važna, a iskustva Filipa (16) i Luke (18) mogu ti pružiti dragocene savete i smernice. Filip je započeo svoje pripreme tri meseca pre ispita, uzimajući privatne časove koji su mu značajno pomogli. On ističe da je većina njegovih vršnjaka koristila sličan pristup. Filip je dnevno provodio oko sat vremena u učenju i vežbanju, ali je imao problema sa fokusiranjem. Njegova porodica mu je pomagala kada je to bilo potrebno, posebno oko zadataka.

Republika

Foto: shutterstock

 

 

Luka, s druge strane, nije se pripremao za malu maturu na tradicionalan način jer je već unapred položio prijemni ispit za srednju školu za matematičke smerove. Nije išao na dodatne časove niti je provodio vreme u učenju za malu maturu. Njegova porodica ga je bodrila i pružala mu podršku tokom celog procesa.

Iskustvo tokom polaganja
Na dan polaganja male mature, Filip je bio veoma nervozan i imao je veliku tremu sa kojom se teško nosio, dok Luka nije imao tremu jer je već bio primljen u željenu srednju školu. Filip kaže da mu je najteži deo bila priprema za polaganje male mature, dok je najlakši deo za njega bio popunjavanje liste želja. Luka je najtežim delom male mature smatrao srpski jezik, dok mu je matematika bila najlakša. Oba učenika nisu bila iznenađena pitanjima na ispitu, jer su se ona uglavnom poklapala sa onim što su radili tokom školske godine.

“Nisam bio iznenađen pitanjima, na testovima su nam dali sve što smo radili u školi”, kaže Luka za Startuj.

Završetak osnovne škole i planovi za budućnost


Filip je bio srećan zbog početka srednje škole, iako mu je bilo krivo što neće često viđati neke drugare. Odabrao je gimnaziju jer je to bila najrealnija opcija u odnosu na broj njegovih bodova. Luka je bio tužan zbog rastanka sa društvom, ali je bio zadovoljan svojim izborom srednje škole. On je odlučio da nastavi u pravcu matematike jer mu je ona dobro išla tokom osnovne škole. Obojica su upisali srednje škole koje su želeli.

Saveti za buduće maturante
Filip te kao budućeg maturanta savetuje da ne brineš previše jer su testovi na maloj maturi laki.

“Trema i stres su neizbežni, ali najbolje je ne razmišljati o tome”, kaže Filip.

“Počnite da se spremate na vreme i sa malo rada u toku svakog dana možete da postignete željene rezultate”, kaže Luka. On smatra da bi danas uradio sve isto, fokusirajući se samo na matematiku za prijemni ispit za matematičke smerove. Njegov savet za borbu protiv treme je jednostavan - što više rada.

Priprema za malu maturu može biti stresan period za mnoge učenike, ali uz pravilan plan i podršku, sve je moguće. Filip i Luka, sa svojim različitim pristupima i iskustvima, pokazali su da nema univerzalnog recepta za uspeh. Najvažnije je ostati smiren, organizovan i posvećen cilju. Maturanti, zapamtite da je svaki vaš trud korak ka ostvarenju vaših želja i snova.

Srećno na polaganju!

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading