POGLEDAJTE KAKO JE IZGLEDAO PROŠLOGODIŠNJI TEST IZ BIOLOGIJE NA MALOJ MATURI: Da li biste umeli da ga REŠITE?

Autor:

Vesti

05.06.2024

14:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvog dana male mature, osmaci će polagati srpski, odnosno maternji jezik, sutradan matematiku, a trećeg dana izabrani predmet

POGLEDAJTE KAKO JE IZGLEDAO PROŠLOGODIŠNJI TEST IZ BIOLOGIJE NA MALOJ MATURI: Da li biste umeli da ga REŠITE?

Foto: Tanjug/D.ANIČIĆ

Osmaci sredinom juna, tačnije 17, 18. i 19. juna polažu jedan od najbitnijih ispita, malu maturu.

Mali maturanti raspustili su se u petak, 31. maja, te do prvog testa u okviru male mature imaju vremena da intenzivno vežbaju. U nastavku vam donosimo kako je izgledao test iz biologije na prošlogodišnjem testiranju, sa rešenjima.

Prvog dana male mature, osmaci će polagati srpski, odnosno maternji jezik, sutradan matematiku, a trećeg dana izabrani predmet, odnosno jedan od pet - biologiju, geografiju, hemiju, fiziku ili istoriju. 

TEST pogledajte OVDE 

 

Bitni datumi za osmake

17. jun: Završni ispit – test iz srpskog jezika
18. jun: Završni ispit – test iz matematike
19. jun: Završni ispit – test iz izbornog predmeta
21. jun: Preliminarni rezultati male mature
21. jun: Prijem prigovora na preliminarne rezultate
24. jun: Konačni rezultati male mature
25-26. jun: Popunjavanje lista želja za upis
28. jun: Objavljivanje konačne liste želja učenika
1. jul: Objavljivanje raspodele đaka po školama

Do polaganje male mature ostalo je manje od 20 dana, a u školama se realizuje podrška učenicima u cilju postizanja boljih rezultata na maloj maturi. To podrazumeva da se đacima objašnjavaju kakvi su testovi, a pripremljeno je i detaljno stručno uputstvo o sprovođenju završnog ispita za sve učesnike.

- Testovi za polaganje završnog ispita koje priprema Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, pripremljeni su, odštampani, upakovani u sigurnosne kese i posebne kutije sa zatvornicama. Oni su spremni za distribuciju koja je po posebnom rasporedu - potvrdilo je Ministarstvo prosvete.

Najveću promenu na maloj maturi indirektno donosi odluka da će razredi srednjih škola od 1. septembra imati manje učenika, te da će za mnoge škole biti potreban veći broj bodova osvojenih na osnovu rezultata u osnovnoj školi ili na maloj maturi.
Srednje škole već su primenile ove izmene, pa će tako u svima njima broj učenika koji mogu da se upišu biti proporcionalno smanjen za po dva po svakom odeljenju. Tako će u Osmoj beogradskoj gimnaziji u odnosu na prethodnu upisnu godinu biti slobodno 244 mesta, što je za 36 manje u odnosu na prošlogodišnjih 280. Slična situacija je i u Devetoj gimnaziji gde je ove godine broj mesta za upis školaraca smanjen za 16 na 264.

Preliminarni rezultati su 21. juna, a 25. i 26. juna je popunjavanje liste želja elektronskim putem. Takođe je moguće dostaviti listu želja u školi.

 

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading