POTROŠAČKA PATROLA: Krenula je najezda komaraca, evo kako da se zaštitite! (VIDEO)

Autor: ANĐELA TRIFUNOVIĆ

Vesti

04.06.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova epizoda "Potrošačke patrole" je na kanalu Republika NEWS

Dosada, da li je i vama to prva asocijacija kad pomislite na komarce? Ako ste magnet za njih, verovatno ste umorni od zujanja i svraba. Da ne biste postali pokretni obrok ovih napasti, neophodni su vam dobri repelenti.

Ponuda je velika. Kako znati koji je najbolji? Sintetički ili prirodan? U vidu gela, spreja ili narukvice? I tako dalje i tako dalje... Pitanja je bezbroj, a ovaj tekst i emisija "Potrošačka patrola" pomažu vam da na njih odgovorite. Emisiju, inače, možete pogledati na Jutjub kanalu Republika news.


REČ FARMACEUTA
Za početak, dokazano je da su sintetički repelenti efikasniji i pružaju dugotrajniju zaštitu. Često su, međutim, jačeg mirisa, koji ne odgovara svima, i sadrže štetne hemikalije koje loše utiču na zdravlje. Zbog toga farmaceuti preporučuju repelente na prirodnoj bazi, takođe efikasne, a manje štetne od sintetičkih. Oni sadrže etarska ulja, bez alkohola i parabena su i u kombinaciji s pantenolom i vitaminom E izuzetno su pogodni čak i za osetljivu kožu. Potpuno prirodna zaštita od komaraca je i antimoskito narukvica, koja ima kapsulu s eteričnim uljima, koja se oslobađaju u dodiru s kožom. Dostupna je u više modela i boja i namenjena svim generacijama. Najpoznatiji sintetički repelent protiv komaraca je autan, ali zabluda je da on pruža najbolju zaštitu. Uglavnom svi koriste klasičan autan sprej, međutim, on nije za preporuku jer sadrži štetne elemente koji mogu da izazovu alergijske reakcije. Ukoliko već koristite autan, izaberite onaj na biljnoj bazi. Njega mogu da koriste i deca starija od dve godine, ali samo dva puta dnevno. Preporuka farmaceuta je prirodni sprej, koji je namenjen svim uzrastima,uključujući i bebe. Sadrži ekstrakte geranijuma, citronele, lavande, nane, kao i ulje slatkog badema. Ovi sastojci emituju mirise koji su prijatni za nas, ali neprijatni za insekte.
Kad su deca u pitanju, evo nekoliko saveta:

Foto: republika.tv

Potrošačka patrola, Anđela Trifunović

 


- Nikada ne nanosite repelent na decu mlađu od dva meseca. Umesto toga,
koristite mreže protiv komaraca preko nosiljki za bebe ili kolica
- Izbegavajte nanošenje repelenta na dečje ruke jer ih stavljaju u usta
i oči
- Nikada ga ne prskajte direktno na lice, na rane ili iritiranu kožu da
ne bi došlo do infekcije


JUTRO I VEČE
Da biste se zaštitili od ujeda komaraca, osim korišćenja prirodnih repelenata, preporučuje se i nošenje široke, lagane odeće svetlijih nijansi i, naravno, ako je moguće, izbegavajte šetnju pored vode u jutarnjim i večernjim satima, kad su komarci najaktivniji. Kao i uvek, naša preporuka je da poslušate savet stručnjaka. Kad već imate opciju, uvek birajte prirodno i zdravije da biste se
zaštitili od komaraca, ali i od štetnih sastojaka u sintetičkim repelentima. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading