PANIKA POSLE MINI RASPUSTA: Ovo je kompletan spisak svih važnih datuma za đake osnovnih i srednjih škola

Autor:

Vesti

05.05.2024

10:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova briga je očigledno opravdana jer će deci shodno izmenama Zakona o osnovnim i srednjim školama sigurno biti potrebno da pored uspeha iz škole, male mature, imaju i bolji rezultat na prijemnom ispitu kako bi upisali željenu školu.

PANIKA POSLE MINI RASPUSTA: Ovo je kompletan spisak svih važnih datuma za đake osnovnih i srednjih škola

Foto: Shutterstock

Osnovci i srednjoškolci u Srbiji u utorak vraćaju se u učionice sa prolećnog raspusta, poslednjeg pre završetka tekuće školske godine.

Ponovo će se, nakon 10 dana tada u učionicama čuti žamor dece od utorka, a učenicima završnih razreda osnovne i srednje škole ovo koji će imati veliki uticaj na njihovo naredno obrazovanje, imajući u vidu da se pripremaju za polaganje prijemnih ispita za srednje škole, odnosno fakultete.

Obzirom da će razredi srednjih škola od prvog septembra manje učenika, tačnije maksimalan broj dece po odeljenju biće 28 umesto nekadašnjih 30, to posebno brine roditelje malih maturanata kojima se uskoro bliži upis u srednje škole.

Ova briga je očigledno opravdana jer će deci shodno izmenama Zakona o osnovnim i srednjim školama sigurno biti potrebno da pored uspeha iz škole, male mature, imaju i bolji rezultat na prijemnom ispitu kako bi upisali željenu školu.

Srednje škole već su primenile ove izmene, pa će tako u svima njima broj učenika koji mogu da se upišu biti proporcionalno smanjen za po dva po svakom odeljenju.

Tako će u Osmoj beogradskoj gimnaziji u odnosu na prethodnu upisnu godinu biti slobodno 244 mesta, što je za 36 manje u odnosu na prošlogodišnjih 280 slobodnih mesta. Slična situacija je i u Devetoj beogradskoj gimnaziji gde je ove godine broj mesta za upis školaraca smanjen za 16 na 264.

Da će biti borbe za upis do poslednjeg trena pokazuje i podatak da će u jednoj od najpopularnijih gimnazija u Beogradu, Trećoj beogradskoj gimnaziji, ove godine biti slobodno svega 300 mesta, naspram prošlogodišnjih 320 mesta.

Za koliko se detaljno smanjio broj slobodnih mesta u srednjim školama pogledajte na linku na kom se nalazi preliminarni plan upisa učenika u srednju školu za školsku 2024/2025. godinu.

Kako je odnos slobodnih mesta izgledao za upisnu 2023/24, i koliko ih je bilo više pogledajte na sledećem linku.

Prijemni ispiti za upis brucoša obično se održavaju krajem juna, a budući studenti saznaće da li su upisali željeni fakultet do 10. jula.

Trebalo je sa generacija učenika koja ove godine upisuje prvu godinu fakulteta bude prva koja umesto prijemnog ispita polaže državnu maturu, kako je to najavljivano prethodne godine. Međutim, državna matura, koja bi po važećem zakonu prvi put trebalo da bude održana na kraju školske 2023/24. godine, najverovatnije će biti pomerena za školsku 2025/26. godinu.

- Državna matura je reformska aktivnost i instrument je unapređenja kvaliteta celokupnog obrazovnog sistema, a posebno srednjeg obrazovanja. Ministarstvo prosvete predložilo je da se u cilju pripreme obrazovnog sistema za uvođenje državne mature, implementacija ovog ispita u obrazovni sistem produži za dve godine, odnosno da se ona umesto u junu 2024. godine, polaže u junu 2026. godine - saopštili su tada iz Ministarstva prosvete.

Važni preostali datumi do kraja školske godine

29. april - 6. maj - prolećni raspust
31. maj - kraj školske godine za đake 4. razreda gimnazija)
14. jun - kraj godine za osmake (ali sledi polaganje male mature)
21. jun - kraj za ostale osnovce i srednjoškolce
17, 18. i 19. jun - mala matura
28. jun - Vidovdan i svečana podela knjižica

29. april - 6. maj - prolećni raspust
31. maj - kraj školske godine za đake 4. razreda gimnazija)
14. jun - kraj godine za osmake (ali sledi polaganje male mature)
21. jun - kraj za ostale osnovce i srednjoškolce
17, 18. i 19. jun - mala matura
28. jun - Vidovdan i svečana podela knjižica

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading