DA LI IMA RAZLOGA ZA PANIKU? Od nove školske godine smanjen broj učenika u odeljenjima - U GIMNAZIJAMA TAKOĐE MANJE ĐAKA

Autor:

Vesti

19.04.2024

09:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Beogradu, gde se nalazi 15 gimnazija, svaka od njih će upisivati manji broj učenika, što će uticati na podizanje bodovnog praga za upis.

DA LI IMA RAZLOGA ZA PANIKU? Od nove školske godine smanjen broj učenika u odeljenjima - U GIMNAZIJAMA TAKOĐE MANJE ĐAKA

Foto: Promo foto


Od ove godine, upis u prestižne srednje škole zahtevaće dodatni napor od budućih srednjoškolaca. Izmene zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju predviđaju smanjenje maksimalnog broja učenika u odeljenju sa 30 na 28, što rezultuje manjim brojem raspoloživih mesta u obrazovnim ustanovama.

U Beogradu, gde se nalazi 15 gimnazija, svaka od njih će upisivati manji broj učenika, što će uticati na podizanje bodovnog praga za upis. Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, ističe da će prosečna gimnazija u Beogradu imati oko 20 učenika manje, što će dodatno otežati konkurenciju.


Stručni saveti za maturante

Saveti za maturante uključuju ozbiljno pripremanje za malu maturu i pažljivo sastavljanje lista želja prilikom upisa. Direktorka Pete beogradske gimnazije, Borka Popović, smatra da učenici koji postignu dobar rezultat na maloj maturi i imaju dobar uspeh iz osnovne škole nemaju razloga za brigu, te da će sigurno upisati željenu gimnaziju. Dodaje da pritisak maturantima nije potreban, te da ih dodatne informacije samo dodatno uznemiravaju pred polaganje male mature.

Konkretni primeri iz beogradskih škola

Peta beogradska gimnazija ove godine upisuje ukupno osam odeljenja, pri čemu će zbog smanjenja broja učenika biti upisano manje 44 đaka. Slična situacija je i u Zemunskoj gimnaziji, gde će biti upisano 20 mesta manje nego prethodne godine. Direktor Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" ističe da nova zakonska odredba neće značajno uticati na upis u ovu školu, ali se očekuje manji broj upisanih učenika, posebno u najtraženijim IT odeljenjima.

Statistika o srednjem obrazovanju

Prema zvaničnim podacima, u srednjem obrazovanju postoji 12.448 odeljenja, pri čemu je potrebno najmanje 15 đaka da bi odeljenje bilo formirano, a nova zakonska odredba se odnosi isključivo na odeljenja prvog razreda. Izmene zakona stupaju na snagu ove školske godine i rezultovaće većom konkurencijom među budućim srednjoškolcima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading