PANIKA MEĐU OSMACIMA! SMANJENJE BROJA MESTA U BEOGRADSKIM GIMNAZIJAMA: Da li će vaše dete moći da se upiše?

Autor:

Vesti

18.04.2024

11:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beogradske gimnazije već su primenile ove izmene, što znači da će broj mesta za upis učenika biti smanjen za po dva mesta po odeljenju.

PANIKA MEĐU OSMACIMA! SMANJENJE BROJA MESTA U BEOGRADSKIM GIMNAZIJAMA: Da li će vaše dete moći da se upiše?

Foto: profimedia.rs

Od prvog septembra, srednje škole će imati manje učenika po odeljenju, što je izazvalo zabrinutost među roditeljima maturanata. Maksimalan broj učenika po odeljenju biće smanjen sa 30 na 28, što može značajno uticati na upis u željene škole. Očekuje se da će mali maturanti morati da postignu bolje rezultate na prijemnom ispitu kako bi se upisali u željenu srednju školu.

Smanjenje broja mesta u beogradskim gimnazijama

Beogradske gimnazije već su primenile ove izmene, što znači da će broj mesta za upis učenika biti smanjen za po dva mesta po odeljenju. Na primer, Osmoj beogradskoj gimnaziji biće slobodno 244 mesta, što je za 36 manje u odnosu na prethodnu godinu. Slična situacija je i u Devetoj beogradskoj gimnaziji, gde će biti smanjeno 16 mesta za upis.

Borba za upis u najpopularnije gimnazije

Smanjenje broja mesta za upis direktno utiče na konkurenciju za upis u najpoznatije beogradske gimnazije. Na primer, Treća beogradska gimnazija će imati svega 300 mesta, naspram prošlogodišnjih 320. Ovo će svakako dovesti do povećanja zahteva za upis, što će maturante naterati da budu kritičniji prema sebi.

Povećanje bodova za upis i interesovanje za srednje stručne škole

Sa smanjenjem broja mesta u gimnazijama, očekuje se povećanje bodova potrebnih za upis. To će svakako uticati na povećano interesovanje za srednje stručne škole. Prema rečima Tatjane Soković, direktorke Devete beogradske gimnazije, postoji bojazan da će biti potrebno povećanje broja odeljenja, ali to zavisi od odluke Ministarstva prosvete.

Srednje stručne škole i deficitarne struke

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, ističe da srednje stručne škole postaju sve popularnije, posebno među učenicima iz unutrašnjosti zemlje. Takođe, naglašava da su medicinske struke najtraženije, a za upis u ove škole potrebno je ostvariti veliki broj bodova. Takođe, ističe da postoji deficit u zanimanjima kao što su građevinska, mašinska i poljoprivredna struka, te apeluje na potrebu za povećanjem interesovanja za ova zanimanja kako bi se izbegao manjak stručnog kadra.

Uz nove izmene Zakona o srednjim školama, očekuje se da će upisni proces biti izazovan za buduće srednjoškolce, ali će istovremeno otvoriti nove mogućnosti za razvoj stručnih zanimanja i obrazovanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading