POČELE PRIJAVE ZA BESPLATNE UDŽBENIKE! Evo ko ima pravo na njih!

Autor:

Vesti

10.04.2024

14:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je detaljan spisak.

POČELE PRIJAVE ZA BESPLATNE UDŽBENIKE! Evo ko ima pravo na njih!

Foto: Tanjug

Ministarstvo prosvete obaveštava roditelje učenika osnovnih škola da će i ove godine obezbediti besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva iz udžbeničkih kompleta za školsku 2024/2025. godinu.

Ove godine, Ministarstvo prosvete proširilo je kategorije učenika osnovnih škola koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike. Pravo na besplatne udžbenike sada ostvaruju i učenici koji boluju od retkih bolesti, učenici koji ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć, kao i učenici iz porodica u kojima je nosilac roditeljske brige samo jedan roditelj, odnosno ukoliko je drugi roditelj preminuo ili je nepoznat.

Kao i prethodnih godina, pravo na besplatne udžbenike za školsku 2024/2025. godinu ostvaruju i:

- Učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći);

- Učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu (IOP 1 i IOP 2)

- Učenici sa izuzetnim sposobnostima koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima, odnosno po IOP 3.

- Učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, koji se obrazuju po individualnom obrazovnom planu, a potrebni su im prilagođeni udžbenici, kao i učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, a kojima je potrebno prilagođavanje (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format);

- Učenici iz porodica u kojima je troje i više dece u sistemu obrazovanja i vaspitanja, s tim da navedeno pravo ostvaruje dete/deca koja su učenici osnovne škole. Ukoliko osnovnu školu pohađa više dece iz porodica koje ostvaruju pravo za dobijanje udžbenika na osnovu ovog kriterijuma, udžbenike dobija dete/deca koja su prva počela da stiču osnovno obrazovanje i vaspitanje, bez obzira na redosled rađanja;

- Učenici prvog i drugog razreda osnovne škole koji su gluvi, a kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu, sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Prijava se vrši u školi do 20. aprila 2024. godine.

Škole preko odeljenjskih starešina i učitelja, putem uspostavljenih kanala komunikacije, blagovremeno obaveštavaju roditelje, odnosno druge zakonske zastupnike učenika o proceduri, neophodnoj dokumentaciji i rokovima.

Kompleti udžbenika koje obezbeđuje Ministarstvo su:

U prvom ciklusu (1- 4. razreda) osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet;

U drugom ciklusu (5-8. razreda) osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, odnosno srpski jezik/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

Ministarstvo prosvete Program besplatnih udžbenika sprovodi od 2011. godine u cilju dodatne podrške učenicima iz osetljivih kategorija, ali i podrške nadarenim učenicima.

Imajući u vidu važnost dostupnosti obrazovanja za sve, Ministarstvo obezbeđuje besplatne udžbenike na jezicima nacionalnih manjina za navedene kategorije učenika.

Ministarstvo prosvete je za nabavku besplatnih udžbenika u budžetu za ovu godinu obezbedilo 792 miliona dinara. Prošle godine, pravo na besplatne udžbenike ostvarilo je 87.644 učenika.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading