KOJA JE NAJPOPULARNIJA SREDNJA ŠKOLA U SRBIJI? Veliko interesovanje maturanata za stručno obrazovanje - svi hoće medicinu ili vazduhoplovstvo?

Autor:

Vesti

06.04.2024

10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neki od najpopularnijih škola podrazmevaju elektrotehniku, vazduhoplovstvo, medicinu ili IT.

KOJA JE NAJPOPULARNIJA SREDNJA ŠKOLA U SRBIJI? Veliko interesovanje maturanata za stručno obrazovanje - svi hoće medicinu ili vazduhoplovstvo?

Foto: pixabay.com

Interesovanje za upis u srednje stručne škole je izuzetno veliko kod malih maturanata, a naročito su popularne elektrotehničke škole i Vazduhoplovna akademija, saopštio je danas Forum srednjih stručnih škola.

Forum ističe da su u Elektrotehničkoj školi Nikola Tesla u Beogradu traženi smerovi elektrotehničar informacionih tehnologija i administrator računarskih mreža, dok je u novosadskoj elektrotehničkoj školi Mihajlo Pupin popularan i smer elektrotehničar računara. Takođe, izuzetno interesovanje kod malih maturanata izazvala je i., Vazduhoplovna akademija, naročito za smer tehničara vazdušnog saobraćaja, imajući u vidu da je nakon završene Vazduhoplovne akademije posao sa dobrim uslovima rada i platom zagarantovan.

- Izuzetno interesovanje kod malih maturanata izazvala je i Vazduhoplovna akademija, naročito za smer tehničara vazdušnog saobraćaja, imajući u vidu da je nakon završene Vazduhoplovne akademije posao sa dobrim uslovima rada i platom zagarantovan - ističe se u saopštenju Foruma.

Popularnost medicinskih, ekonomskih i pravno-poslovnih škola

Veliko interesovanje vlada i za medicinske škole, kako u Beogradu, tako i u drugim gradovima. Kako kažu iz Foruma, poslednjih godina raste interesovanje i za ekonomske škole, posebno za smerove ekonomski tehničar i finansijsko-računovodstveni tehničar. Po interesovanju malih maturanata ne zaostaju ni pravno-poslovne škole u Srbiji gde je za upis prošle godine bilo neophodno sakupiti blizu 80 poena.

Interesovanje za gimnazije

U saopštenju se navodi i da osmaci rado upisuju gimnazije. U Beogradu, prema zvaničnim podacima, najviše osmaka želi da upiše Treću beogradsku, i to prirodno-matematički smer. Poslednji učenik koji je upisao ovaj smer prošle godine, ostvario je čak 95,65 bodova. Opšti smer popularan je u Desetoj beogradskoj gimnaziji i za njega je prošle godine bilo potrebno 91,55 bodova. U gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj u Novom Sadu za prirodno-matematički smer bilo je potrebno minimum 96,38 poena.

Interesovanje za trogodišnje zanate

Iz foruma tvrde da se poslednjih godina pokazuje da veliko interesovanje kod malih maturanata izazivaju trogodišnji zanati poput frizera, masera, mesara i drugih. Kako kažu, srednje stručno obrazovanje daje deci osposobljavanje za rad odmah po završetku školovanja, ali i mogućnost za nastavak stručnog obrazovanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading