NE STIŠAVA SE VELIKI KAŠALJ U BEOGRADU: Za nedelju dana više od 50 novih slučajeva, a OVA grupa dece je najviše na udaru

Autor:

Vesti

12.02.2024

21:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obolevanje je registrovano na teritoriji svih beogradskih opština, pri čemu je najveći broj obolelih zabeležen na teritoriji GO Zemun.

NE STIŠAVA SE VELIKI KAŠALJ U BEOGRADU: Za nedelju dana više od 50 novih slučajeva, a OVA grupa dece je najviše na udaru

Foto: shutterstock

U periodu od marta 2023. do 11. februara 2024. godine, na teritoriji Beograda zabeleženo je čak 815 slučajeva obolevanja od velikog kašlja, prema informacijama objavljenim na sajtu gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd. U prethodnoj nedelji (05.02. – 11.02.2024. godine) zabeleženo je 51 novooboleli, što ukazuje na kontinuirani rast broja slučajeva ovog oboljenja.

Od ukupnog broja obolelih, dijagnoza oboljenja je laboratorijski potvrđena kod 382 osobe putem "real time PCR testa" iz brisa nazofarinksa, dok je kod 430 osoba dijagnoza potvrđena serološkim testom (prisustvo IgG antitela na toksin Bordetella pertussis).

Interesantno je da je od 815 obolelih, čak 63,1 odsto bilo potpuno vakcinisano, dok je 6,1 odsto bilo nepotpuno vakcinisano. Takođe, 6,2 odsto obolelih su bili nevakcinisani, među kojima su deca uzrasta 0-3 godine. Kod 24,5 odsto obolelih vakcinalni status je bio nepoznat, prenosi Blic.

Najviše obolelih, čak 64,2 odsto, je bilo među decom uzrasta 10-19 godina. Posebno je zanimljivo da su prednjačila deca uzrasta 12, 13 i 14 godina, sa 18,5 odsto, 17,6 odsto i 15,1 odsto obolelih, redom.

Obolevanje je registrovano na teritoriji svih beogradskih opština, pri čemu je najveći broj obolelih zabeležen na teritoriji GO Zemun, sa 164 slučaja, što čini 20,1 odsto ukupnog broja obolelih. Takođe, značajan broj obolelih je zabeležen na teritoriji GO Voždovac, GO Zvezdara, GO Čukarica i GO Palilula.

Zbog težine kliničke slike, 71 oboleli je hospitalizovan, od kojih je čak 60 dece uzrasta 0-3 godine. Nažalost, kod dvoje odojčadi, starosti četiri i tri meseca, došlo je do smrtnog ishoda krajem januara 2024. godine.

U cilju suzbijanja epidemije i sprečavanja pojave novih slučajeva oboljenja, predložene su i preduzete određene protivepidemijske mere.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading