PREKID U SNABDEVANJU VODOM: Za najnužnije potrebe, obezbeđene su auto-cisterne u dve beogradske opštine

Autor:

Vesti

01.08.2024

08:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građanima se savetuje da isplaniraju svoje aktivnosti i snabdeju se dovoljnom količinom vode pre nego što dođe do prekida u snabdevanju.

PREKID U SNABDEVANJU VODOM: Za najnužnije potrebe, obezbeđene su auto-cisterne u dve beogradske opštine

Foto: Republika

Danas će doći do prekida u snabdevanju vodom na određenim lokacijama u Beogradu zbog planiranih radova na vodovodnoj mreži. Na opštini Voždovac, od 8:30 do 18 časova, bez vode će ostati potrošači u ulicama Olge Spiridonović i 28. juna. Tokom ovog perioda, stanovnici ovih ulica neće imati pristup vodi, pa se apeluje da pripreme neophodnu zalihu vode za piće i osnovne potrebe.

Pored toga, u opštini Barajevo, od 9 do 14 časova, bez vode će ostati potrošači u naseljima Nenadovac, Glumčevo brdo, Stara Lipovica, Dražanovac, kao i u ulicama 29. novembra, Lipovički put, Branislava Jovanovića, Timočki put, Prvomajska i okolnim ulicama. I ovde se stanovnici mole da pripreme neophodne zalihe vode za piće i osnovne potrebe, kako bi što lakše prebrodili period bez snabdevanja vodom.

Za najnužnije potrebe, obezbeđene su auto-cisterne sa pijaćom vodom koje će biti na raspolaganju građanima u pogođenim područjima. Građanima se savetuje da isplaniraju svoje aktivnosti i snabdeju se dovoljnom količinom vode pre nego što dođe do prekida u snabdevanju.

Štednja vode tokom leta je veoma važna, posebno tokom perioda suše ili kada su radovi na vodovodnoj mreži u toku. Evo nekoliko saveta kako možete štedeti vodu tokom letnjih meseci:

Popravite curenje: Redovno proveravajte slavine, tuševe i toalete na curenje. Mala curenja mogu uzrokovati gubitak velike količine vode.

Koristite niskoprotočne uređaje: Instalirajte niskoprotočne tuševe i slavine kako biste smanjili potrošnju vode bez žrtvovanja pritiska.

Kratki tuševi: Smanjite vreme provedeno pod tušem. Pokušajte da se tuširate kraće vreme i zatvorite vodu dok se sapunjate.

Isključite vodu dok perete zube: Nemojte ostavljati vodu da teče dok perete zube. Koristite čašu za ispiranje.

Punite mašine: Uključujte perilicu posuđa i veš mašinu samo kada su potpuno napunjene. Ovo smanjuje broj ciklusa pranja i štedi vodu.

Zalivanje biljaka: Zalivajte biljke rano ujutro ili kasno uveče kada je temperatura niža, kako biste smanjili isparavanje vode. Koristite zalivke umesto creva kako biste kontrolisali količinu vode koju koristite.

Sakupljajte kišnicu: Postavite cisterne za sakupljanje kišnice i koristite je za zalivanje biljaka i vrtova.

Koristite metlu umesto creva: Za čišćenje dvorišta i trotoara koristite metlu umesto creva kako biste izbegli nepotrebno trošenje vode.

Pokrijte bazene: Ako imate bazen, pokrivajte ga kada nije u upotrebi kako biste smanjili isparavanje vode.

Efikasno pranje vozila: Umesto pranja vozila kod kuće, koristite perionice koje recikliraju vodu. Ako perete vozilo kod kuće, koristite kantu i sunđer umesto creva.

Pridržavanjem ovih saveta možete značajno smanjiti potrošnju vode i pomoći u očuvanju ovog dragocenog resursa tokom toplih letnjih meseci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading