IZRAEL UBISTVOM HANIJEA UBIO I ŠANSU ZA MIR? Stižu osude iz celog sveta: "Posledice mogu biti opasne za ceo region"

Autor:

Vesti

01.08.2024

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ozbiljan udarac nanet je pre svega u pravcu prekida vatre u Gazi i pregovorima Hamasa i Izraela"

IZRAEL UBISTVOM HANIJEA UBIO I ŠANSU ZA MIR? Stižu osude iz celog sveta: "Posledice mogu biti opasne za ceo region"

Foto: Tanjug/AP Photo/Adel Hana, File

Prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski ocenio je danas da je ubistvo političkog lidera palestinske militantne grupe Hamas Ismaila Hanijea udar na pregovore Hamasa i Izraela o oslobađanju talaca.

"Ovaj provokativni napad izveden je u vreme kada je lider Hamasa boravio u Iranu na zvanični poziv za učešće na ceremoniji inauguracije izabranog predsednika Islamske Republike Iran. Oni koji stoje iza ovog političkog ubistva treba da shvate koliko opasne posledice mogu biti za ceo region. Ozbiljan udarac nanet je pre svega u pravcu prekida vatre u Gazi i pregovorima Hamasa i Izraela čiji je neposredni učesnik bio Ismail Hanije", rekao je Poljanski na sednici Saveta bezbednosti UN, prenosi RIA Novosti.

Hanije je ubijen u izraelskom napadu na njegovu rezidenciju u Teheranu, gde je doputovao kako bi učestvovao na inauguraciji novog iranskog predsednika.

Hamas je okrivio Izrael i Sjedinjene Američke Države za Hanijehovu smrt i rekao da napad neće ostati bez odgovora. 

SAD tvrde da nisu znale unapred za ovaj napad, za koji Izrael zvanično nije priznao odgovornost. 

Podsetimo, trojica iranskih zvaničnika saopštili su večeras da je vrhovni vođa te zemlje ajatolah Ali Hamnei naredio direktan napad na Izrael zbog ubistva lidera militantne grupe Hamas Ismaila Hanijea.

- Gospodin Hamnei izdao je naređenje na hitnom sastanku iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost koji je jutros održan, ubrzo nakon što je Iran objavio da je Ismail Hanije ubijen - izjavila su trojica zvaničnika, uključujući dva člana Revolucionarne garde, koja su tražila da se njihova imena ne objavljuju, jer nisu ovlašćeni da javno govore, prenosi Njujork Tajms.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading