ON ĆE BITI NOVI VOĐA HAMASA! Njegovi odnosi sa Iranom nisu uvek bili NAJBOLJI! Zbog njega je jordanski kralj hteo da SATRE IZRAEL! (VIDEO)

Autor:

Svet

31.07.2024

20:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mešal odbacuje ideju trajnog mirovnog sporazuma s Izraelom

ON ĆE BITI NOVI VOĐA HAMASA! Njegovi odnosi sa Iranom nisu uvek bili NAJBOLJI! Zbog njega je jordanski kralj hteo da SATRE IZRAEL! (VIDEO)

Foto: Mohamed Farag / AFP / Profimedia

Kaled Mešal trebalo bi uskoro da postane novi vođa Hamasa, prenosi Rojters.

Mešal je postao poznat širom sveta 1997. nakon što su mu izraelski agenti ubrizgali otrov u neuspelom pokušaju ubistva na ulici, ispred njegove kancelarije u jordanskoj prestonici Amanu.

Pokušaj atentata na ključnu figuru palestinske militantne grupe, koji je naredio izraelski premijer Benjamin Netanijahu, toliko je razbesneo tadašnjeg jordanskog kralja Huseina da je govorio o vešanju potencijalnih ubica i poništavanju mirovnog sporazuma Jordana s Izraelom.

Iran i Hamas obećali odmazdu

Za Izraelce i zapadne države Hamas koji ima podršku Irana, a koji je vodio samoubilačke napade u Izraelu i vodio česte ratove protiv Izraela, teroristička je grupa usmerena na uništenje Izraela.

Za palestinske pristalice, Mešal i ostatak vođstva Hamasa borci su za oslobođenje od izraelske okupacije.

Hamasovi izvori rekli su da se očekuje da će Mešal biti izabran za glavnog vođu grupe kako bi zamenio Ismaila Hanija, koji je ubijen u Iranu u ranim jutarnjim satima, dok Teheran i Hamas obećavaju odmazdu protiv Izraela.

Mešalovi odnosi s Iranom bili su zategnuti zbog njegove prethodne podrške pobuni predvođenoj sunitskim muslimanima 2011. protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada, ali čini se da su u međuvremenu omekšali.

Izrael je ubio ili pokušao da ubije nekoliko lidera i operativaca Hamasa otkako je grupa osnovana 1987. tokom prvog palestinskog ustanka protiv okupacije Zapadne obale i Pojasa Gaze.

Godinama u vrhu Hamasa

Mešal je bio središnja figura u vrhu Hamasa od kasnih 1990-ih, iako je uglavnom radio iz relativne sigurnosti egzila, dok je Izrael planirao da ubije druge istaknute osobe Hamasa sa sedištem u Pojasu Gaze.

Kao i drugi lideri Hamasa, Mešal se nalazi u večnoj Hamasovoj dvojbi, treba li imati pragmatičniji pristup Izraelu u potrazi za palestinskom državnošću ili nastaviti s borbom s ciljem uništenja Izraela.

Mešal odbacuje ideju trajnog mirovnog sporazuma s Izraelom, ali je rekao da bi Hamas mogao da prihvati palestinsku državu na Zapadnoj obali, Pojasu Gaze i istočnom Jerusalimu kao privremeno rešenje u zamenu za dugoročni prekid vatre.

(Republika/Index.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading