VEČERAS HITNA VANREDNA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN! Odmah se oglasili Rusi

Autor:

Svet

31.07.2024

19:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na pomolu nova velika eskalacija?

VEČERAS HITNA VANREDNA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN! Odmah se oglasili Rusi

Foto: Foto Tanjug

Savet bezbednosti UN održaće večeras vanrednu sednicu zbog ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Iranu, izjavio je danas zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

- Na zahtev Irana, uz podršku Kine, Alžira i Rusije zakazana je vanredna sednica Saveta bezbednosti UN zbog ubistva Hanijea u Teheranu. Sednica će biti održana u 16 časova u Njujorku - objavio je Poljanski na društvenoj mreži "Telegram".

Foto: Tanjug/AP Dalati Nohra/Lebanese Official Government via AP, File

Ismail Hanije

Iran je nešto ranije zatražio održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN zbog ubistva Hanijea i izraelskih napada na Bejrut, navodi se u pismu upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

Teheran je pozvao članove Saveta bezbednosti UN da održe hitan sastanak u vezi sa izraelskim udarima na Liban i ubistvom političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, objavila je RIA novosti koja je imala uvid u pismo iranske stalne misije pri UN upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i ruskom stalnom predstavniku pri UN Vasiliju Nebenzji.

Foto: X/Printscreen/@theinformant_x

Crvena zastava

Iran je zatražio od članova Saveta bezbednosti da što pre pozovu Izrael na odgovornost zbog kršenja međunarodnog prava i razmotre mogućnost uvođenja sankcija.

Hamas je ranije danas saopštio da je Hanije ubijen noćas u direktnom raketnom napadu na njegov stan u Teheranu, nakon što je prisustvovao inauguraciji predsednika Irana Masuda Pezeškijana, prenosi Tanjug.

Iran je podigao crvenu zastavu osvete nad kupolom džamije Jamkaran nakon atentata na vođu Hamasa Ismaila Haniju.

Crvena zastava simboliše krv mučenika i poziva na pravdu i odmazdu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Ajatolah Ali Hamnei

- Naša je dužnost da se osvetimo - rekao je ranije danas iranski vrhovni vođa Ali Hamnei.

Poslednji put zastava se pojavila uoči iranskog napada projektilima i dronovima na Izrael u aprilu ove godine, piše Kašmir Observer.

Američki državni sekretar, Entoni Blinken, rekao je danas da Sjedinjene  Američke Države nisu umešane u ubistvo lidera Hamasa, Ismaila Hanijea, i ponovo istakao važnost prekida vatre u Gazi.

- To je nešto čega nismo bili svesni niti u šta smo bili uključeni. Veoma je teško spekulisati - rekao je Blinken u intervjuu za Channel News Asia tokom posete Singapuru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading