OBARAĆEMO SVE ŠTO LETI I PRETI! Na Vidovdan prvi put prikazan kineski HQ-17AE, koji zajedno s FK-3 garantuje sigurno nebo

Autor:

Vesti

29.06.2024

20:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobitna kombinacija: Vojska Srbije uparila dva moćna PVO sistema

OBARAĆEMO SVE ŠTO LETI I PRETI! Na Vidovdan prvi put prikazan kineski HQ-17AE, koji zajedno s FK-3 garantuje sigurno nebo

Foto: Tanjug/AP Darko Vojinovic, CASIC, mod.gov.rs

Nebo nad Srbijom, odnosno, kako kaže naša vojska, naš vazdušni prostor sada je još sigurniji i bezbedniji, ali ne da bismo se spremali za sukobe i ratove, nego da bismo odvraćali sve one koje nisu dobronamerni prema našoj državi.

Ova simbolična poruka premijera i doskorašnjeg ministra odbrane Miloša Vučevića, izrečena na Vidovdan u Kruševcu, na sjajan način je svima stavila do znanja koliko Srbija ulaže u svoju bezbednost, pre svega, imajući u vidu da smo vojno neutralna zemlja i da moramo biti spremni da se sami branimo od bilo kojeg agresora.

PRIKAZ U KRUŠEVCU

Novi sistem protivvazdušne odbrane Vojske Srbije kratkog dometa HQ-17AE prikazan je prekjuče javnosti prvi put na taktičko-tehničkom zboru u Kruševcu, kome su prisustvovali predsednik Vlade Vučević, kao i ministri. HQ-17AE je kineski PVO sistem i služi za zaštitu trupa na kopnu. On omogućava gađanje četiri cilja istovremeno na daljinama do 15 kilometara i visinama do osam kilometara. Uparen s, takođe kineskim sistemom srednjeg dometa FK-3, on čini pravu gvozdenu kupolu koja štiti naše nebo.

HQ-17AE u brojkama

4 
rakete mogu istovremeno da gađaju četiri cilja

16
projektila može da ponese borbeno vozilo

8
km domet u visinu

15
km domet u daljinu

PVO sistem HQ-17AE isporučen je Srbiji pre nešto više od dve sedmice. U Kruševcu, u pratnji borbenog oruđa, fotografisano je i vozilo za transport i pretovar raketa. HQ-17AE će, između ostalog, služiti kao zaštita FK-3 svuda gde budu locirani lanseri ovog sistema. Dobro je, kažu vojni stručnjaci, što su oba sistema iz iste zemlje jer su ih Kinezi pravili tako da budu kompatibilni i da u sadejstvu omoguće maksimalan efekat.

Republika

Foto: mod.gov.rs

HQ-17AE

Kako je pisao specijalizovani portal Tango six, HQ-17AE je kineska verzija ruskog PVO sistema "Tor".

- Raketni sistem "Tor" je sistem kratkog dometa razvijen još u SSSR. Kina je od Rusije nabavila, prema različitim podacima, od šest do devet baterija tada modernizovane verzije "Tor-M1" i nakon toga ga u potpunosti kopirala i optimizovala kako bi kreirala sopstvene verzije. Ovi sistemi su činili okosnicu trupne protivvazduhoplovne odbrane kineskih kopnenih jedinica. Sistem "Tor" je konstruisan osamdesetih tako da bude u potpunosti sposoban da se suprotstavi krstarećim raketama, laserski navođenim bombama i drugim projektilima i letelicama - navodi portal.

Republika

Foto: mod.gov.rs

predsednik Vlade Miloš Vučević u obilasku

Sredinom dvehiljaditih, Kina je počela da kopira i unapređuje sistem "Tor-M1", a zatim su posle 2010. počeli da unose više samostalnih konstrukcija i tehnologija u ovaj koncept. Sistem HQ-17 prvi je završeni projekat, prvi put je 2016. prikazano borbeno vozilo, skoro identično ruskom 9A331 iz sastava "Tor-M1" s nekoliko razlika u spoljašnjosti i velikim modernizacijama u unutrašnjosti.

Republika

Foto: Tanjug/AP Darko Vojinovic

FK-3

MNOGO SPOSOBNIJI

Varijanta HQ-17AE je mnogo sposobniji sistem u poređenju s "Torom-M1" i HQ-17. Za ovu verziju se navodi da može istovremeno navoditi četiri rakete na četiri cilja. Jedno borbeno vozilo je u stanju da traži, zahvata, prati i pogađa ciljeve dok se kreće brzinom do 25 km/h. Svako borbeno vozilo može nositi do 16 projektila zemlja-vazduh.

I ovo je prikazano u Kruševcu

- modernizovani tenk M-84AS2, sa novim nišanskim spravama, daljinski upravljanom borbenom stanicom, novim eksplozivno reaktivnim oklopom i digitalnim meteosenzorom

- modernizovano borbeno vozilo pešadije bvp m-80AB1 s preuređenim hodnim delom, novom oklopnim zaštitom i daljinski upravljanom borbenom stanicom u kupoli, novom rampom i bacačem granata.

- modernizovani ot 4X4 tranporter, koji ima novi kamings motor od 286 KS, automatski menjač i naoružan je mitraljezom 12,7 mm PAM

- modernizavano vozilo mrap 6X6 M-20 sa ojačanim oklopom i mitraljezom 12,7 mm

- domaća oklopna vozila lazar-3 i miloš i samohodna haubica nora-B52 M21

- PVO sistem kratkog dometa "Mistral"

- protivavionski sistem "Pasars" s bofors topom

- bespilotna letelica pegaz

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading