OTVOREN PEŠAČKI MOST NA SAVSKOM ŠETALIŠTU: Beograd postao bogatiji za još jednu atrakciju na reci! (VIDEO)

Autor:

Vesti

04.05.2024

23:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sama platforma je izgrađena kao modularna mostovska konstrukcija sa impresivnim rasponom od čak 116 metara bez oslonaca u reci.

OTVOREN PEŠAČKI MOST NA SAVSKOM ŠETALIŠTU: Beograd postao bogatiji za još jednu atrakciju na reci! (VIDEO)

Foto: Printscreen/Instagram/serbialive_beograd

Na Savskom šetalištu nedavno je završena izgradnja proširene pešačke platforme iznad vode, poznate kao "Selfi mostić". Ova nova atrakcija, smeštena u podnožju Kule Beograd, predstavlja zanimljivu inženjersku kreaciju koja je trajala čitave tri godine pre nego što je konačno otvorena za pešake.

Modularna mostovska konstrukcija

Sama platforma je izgrađena kao modularna mostovska konstrukcija sa impresivnim rasponom od čak 116 metara bez oslonaca u reci. Ona se sastoji od sedam visećih čeličnih elemenata koji formiraju pešačku stazu promenljive širine - od 4 metra na sredini do 12 metara u kontaktu sa šetalištem. Ova konstrukcija zadovoljava sve funkcionalne i bezbednosne zahteve, sa nosivošću od 500 kilograma po metru kvadratnom.

"Otvoren pešački mostić na Savskom šetalištu


U okviru Savskog šetališta završena je izgradnja proširene pešačke platforme iznad vode, tzv. "Selfi mostića", nove atrakcije za sve posetioce u podnožju Kule Beograd. Sama platforma je modularna mostovska konstrukcija, čija izgradnja predstavlja svojevrsan inženjerski poduhvat, sa rasponom od čak 116 metara bez oslonaca u reci. Izgradnja je trajala pune tri godine, a nakon svih neophodnih statičkih testiranja, konačno je otvorena za pešake.

Pešačka platforma zamišljena je kao proširenje glavnog šetališta koje se izdvaja u posebnu lučnu stazu na konstrukciji iznad vode. Izgrađena je od prefabrikovanih delova koji su zbog specifičnosti lokacije dovoženi baržama i sa reke podizani na privremene nosače. Konstrukcija se sastoji od sedam visećih čeličnih elemenata koji formiraju pešačku stazu promenljive širine, od 4 metara na sredini do 12 metara u kontaktu sa šetalištem. Sa nosivošću čelične konstrukcije od 500 kilograma po metru kvadratnom, zadovoljava i sve funkcionalne i bezbednosne zahteve. Staza na "mostiću" pokrivena je prirodnim kamenom, a za još bliži kontakt šetača sa rekom na podu su postavljeni i transparentni stakleni paneli."

 

 


Detalji konstrukcije

Staza na "mostiću" je pokrivena prirodnim kamenom, dok su na podu postavljeni transparentni stakleni paneli kako bi omogućili šetačima još bliži kontakt sa rekom. Sve ovo čini "Selfi mostić" ne samo atraktivnom lokacijom za posetioce, već i primerom impresivne inženjerske izvedbe.

Ova nova pešačka platforma predstavlja zanimljiv dodatak već bogatoj ponudi na Savskom šetalištu i sigurno će privući veliki broj posetilaca željnih novih iskustava i spektakularnih prizora.

 

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading