ATENTAT NA PREDSEDNIKA KOMORSKIH OSTRVA! Azali Asumani izboden!

Autor:

Svet

13.09.2024

19:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Incident se dogodio oko 14 časova po lokalnom vremenu, u Salimani Itsandri, gradu severno od prestonice Moroni, rekao je izvor Rojtersu.

ATENTAT NA PREDSEDNIKA KOMORSKIH OSTRVA! Azali Asumani izboden!

Foto: Wang Guansen / Xinhua News / Profimedia

Predsednik Komorskih ostrva Azali Asumani danas je zadobio lakše povrede u napadu nožem, a napadač je priveden, saopštio je potparolka vlade Fatima Ahamada.

Incident se dogodio oko 14 časova po lokalnom vremenu, u Salimani Itsandri, gradu severno od prestonice Moroni, rekao je izvor Rojtersu.

- Predsednik Azali Asumani je lakše povređen nožem tokom sahrane velikog šeika ove zemlje. Njegove povrede nisu ozbiljne i vratio se kući - rekla je Ahamada za Rojters.

Izvor iz grada Salimani Itsandra dodao je da je napadač bivši policajac u dvadesetim godinama, a motiv napada za sada nije poznat.

Asumani je u maju položio zakletvu za četvrti mandat na predsedničkoj funkciji, posle izbora u januaru, a njegovi protivnici tvrde da su se na izborima dogodile biračke prevare.

Komori, zvanično Savez Komora  su suverena arhipelaška ostrvska država u Indijskom okeanu smeštena na severnom delu Mozambičkog kanala na istočnoj obali Afrike između severoistočnog Mozambika i severozapadnog Madagaskara. Druge zemlje u blizini Komora su Tanzanija na severozapadu i Sejšeli na severoistoku. Njihov glavni grad je Moroni, na Velikom Komoriju. Savez Komora ima tri službena jezika — komorski, arapski i francuski. Religija većine stanovništva je sunizam.

Sa površinom od 1660 km², izuzev spornog ostrva Majot, Komori su treći najmanji afrički narod po površini. Stanovništvo, osim Majota, procenjeno je brojkom od 795.601 stanovnika. Kao nacija formirana na raskrsnici različitih civilizacija, arhipelag se zapaža zbog svoje raznolike kulture i istorije. Arhipelag su prvi put naselili govornici bantu jezika koji su došli iz istočne Afrike, arapskim i austronežanskim imigracijama.

Država se sastoji od tri velika ostrva i brojnih manjih ostrva, sva na vulkanskim ostrvima Komori. Najvažnija ostrva su poznata po svojim francuskim imenima: Veliki Komori, Moheli i Anžuan.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading