MAKEDONAC PLANIRAO TERORISTIČKI NAPAD NA KONCERTU TEJLOR SVIFT!

Autor:

Svet

08.08.2024

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hitno se oglasila austrijska policija

MAKEDONAC PLANIRAO TERORISTIČKI NAPAD NA KONCERTU TEJLOR SVIFT!

Foto: Tanjug/AP

Austrijska policija privela je dve osobe osumnjičene za planiranje terorističkih napada na koncertima Tejlor Svift u Beču, izveštavaju austrijski mediji, pozivajući se na ministra unutrašnjih poslova, Franca Rufa.

Jedan od uhapšenih je s područja Severne Makedonije, a kako doznaju austrijski mediji, planiran je napad bombom.

Prema rečima Rufa, pre nekoliko sedmica pritvedeni se zakleo odanost rukovodstvu terorističke organizacije Islamska država. Kako je saopštila policija, on je priveden u Ternicu, 75 kilometara jugozapadno od Beča. Njegovi  roditelji su s područja Severne Makedonije, a radikalizovao se na internetu. 

Drugi osumnjičeni je tokom dana priveden u Beču. Policija nije dala dodatne podatke o njemu. Kako prenosi Kurier, on ima 17 godina. Novine ga nazivaju saučesnikom prvog uhapšenog.

Prema informacijama austrijskih medija, dvojac je svoj ludi čin dogovarao šifrovanim porukama.

Policijski izvori rekli su izdanju da se traga za još trojicom osumnjičenih.

Sva tri koncerta Tejlor Svift u Beču, zakazana  za 8. 9. i 10. avgust na stadionu Ernst Hapel, otkazana su nakon hapšenja osumnjičenih zateroristički napad, javljaju BBC i CNN.

Na društvenim mrežama, organizator koncerta, Barrakuda Music, rekao je da nakon što je Vlada potvrdila informacije o pripremi terorističkih napada, nema drugog izbora nego da otkaže tri planirana nastupa radi bezbednosti svih.

Savezni kancelar, Karl Nehamer, izjavio je na X-u da je situacija oko očigledno planiranog terorističkog napada u Beču bila vrlo ozbiljna.

- Zahvaljujući intenzivnoj saradnji naše policije i novoosnovanog DSN-a s inostranim službama, pretnja je rano prepoznata, suzbijena i tragedija je sprečena. Islamski terorizam preti bezbednosti i slobodi u mnogim zapadnim zemljama. Upravo zato nećemo odustati od naših vrednosti, poput slobode i demokratije, nego ćemo ih još snažnije braniti - napisao je Nehammer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading