OSUĐENI RUSKI ŠPIJUNI U SLOVENIJI! Priznali su krivicu, evo šta su radili i kolike su KAZNE za to dobili

Autor:

Svet

31.07.2024

18:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema informacijama slovenačkog portala, postupak bi na sudu trajao najmanje do kraja godine, ali su krivicu priznali ranije

OSUĐENI RUSKI ŠPIJUNI U SLOVENIJI! Priznali su krivicu, evo šta su radili i kolike su KAZNE za to dobili

Foto: adria.tv facebook printscreen

Ruski špijuni, koji su uhapšeni u Sloveniji u decembru 2022. godine, priznali su krivicu na tajnom suđenju pred Okružnim sudom u Ljubljani, saopštio je sud, javlja 24ur.com.

Kako se navodi, oni su kažnjeni jedinstvenom kaznom od godinu i sedam meseci zatvora, u koju je uračunato i vreme provedeno u pritvoru.

Prema informacijama slovenačkog portala, postupak bi na sudu trajao najmanje do kraja godine, ali su krivicu priznali ranije.

Danas osuđeni špijuni, koji su se predstavljali pod imenima Ludvig Giš i Maria Rosa Majer Munos, a zapravo se zovu Ana Valerijevna Dulceva i Artem Viktorovič Dulcev, elitni su agenti ruske obaveštajne službe SVR, kako je preneo Wall Street Journal, pozivajući se na slovenačke i zapadne obaveštajne izvore.

Prema navodima tih novina, meta njihovog špijuniranja u Sloveniji bila je Agencija EU za saradnju energetskih regulatora (Acer) sa sedištem u Ljubljani, nedaleko od njihove kuće.

Sloveniju su koristili kao bazu za putovanja u Italiju, Hrvatsku i druge delove Evrope, gde su se sastajali s drugim obaveštajcima i prenosili im naređenja iz Moskve.

Ruski špijuni su uhapšeni u Sloveniji početkom decembra 2022. godine. Muškarac i žena su bili u partnerskoj vezi, imaju dvoje dece i argentinsko državljanstvo.

Na glavnom pretresu oboje su priznali krivicu za dela za koja su optuženi. Sud je svakom od njih odredio kaznu od godinu i pet meseci zatvora za špijunažu i još tri meseca zatvora za overu lažnog sadržaja.

Ukupno je svako od njih dobio kaznu od godinu i sedam meseci zatvora, uz dodatnu kaznu proterivanja iz zemlje na pet godina.

U jedinstvenu kaznu uračunato je vreme provedeno u pritvoru. Pored toga, sud je odlučio da im se oduzmu predmeti korišćeni ili namenjeni za izvršenje krivičnog dela, kao i novac pribavljen izvršenjem krivičnog dela ili u vezi s njim.

Oboje su pušteni iz pritvora, a presuda je pravosnažna, saopštio je Okružni sud u Ljubljani, prenosi Telegraf.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading