VELIKI UDARAC ZA MOSKVU U VOVČANSKU: Ukrajinci zarobili 400 ruskih vojnika, propali svi pokušaji spašavanja (VIDEO)

Autor:

Svet

17.06.2024

23:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Činjenica da se toliko Rusa u isto vreme predalo u Vovčansku, gradu koji nijedna strana ne kontroliše u potpunosti, trebalo bi da zabrine ruske zapovednike, piše Forbes.

VELIKI UDARAC ZA MOSKVU U VOVČANSKU: Ukrajinci zarobili 400 ruskih vojnika, propali svi pokušaji spašavanja (VIDEO)

Foto: YouTube/Daily Mail/Printscreen

Ukrajinske snage tvrde da su zarobile desetine ruskih vojnika u Vovčansku, oko kojeg se poslednjih nedelja vode žestoke borbe, čime su zadali veliki udarac ruskoj ofanzivi na severu, prenosi Forbes.

U teškim borbama tokom vikenda, ukrajinske trupe opkolile su barem 400 ruskih vojnika u blizini hemijske fabrike u Vovčansku, ali i unutar fabričkog kompleksa.

Trideset Rusa se predalo nakon što se propali pokušaji spašavanja, tvrdi ukrajinski Centar za obrambene strategije.

Fabrike i drugi industrijski objekti često su bili poprišta borbi u Ukrajini, jer se u velikim fabričkim kompleksima trupe mogu skloniti od artiljerije i bespilotnih letelica.

Plan Rusa je očito bio zauzeti hemijsku fabriku i zatim, odatle, krenuti u operaciju prelaza reke kako bi se probili u južni Vovčansk.

Plan je propao kada su ukrajinske trupe, napale zapadno od hemijske fabrike i napredovale nekoliko blokova prema severu, pri čemu su razdvojili Ruse iz fabrike od njihovih kolega na zapadu.

- Rusi su okruženi s nikakvim izgledima za evakuaciju ili pojačanje. Puno je poginulih i ranjenih ruskih vojnika - urlao je jedan ukrajinski operater drona.

Kako prenosi Forbes, ruski zapovednici su znali da su u nevolji. Ovog vikenda naredili su svojim trupama, zapadno od hemijske fabrike, da se bore protiv ukrajinskih trupa.

- Ukrajinske obrambene snage odbile su dva pokušaja proboja do okruženih ruskih snaga - navodi Centar za obrambene strategije.

Tada su se navodno Rusi počeli masovno predavati.

Činjenica da se toliko Rusa u isto vreme predalo u Vovčansku, gradu koji nijedna strana ne kontroliše u potpunosti, trebalo bi da zabrine ruske zapovednike, piše Forbes.

Dodaju kako je malo ko očekivao da će izgubiti toliko vojnika u neuspešnom pokušaju zauzimanja polazne baze za eventualni pokušaj prelaska uske reke u središtu grada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading