RUSIJA POSTAVLJA S-500 NA KRIM! Šef ukrajinske službe otkriva namere Moskve i prkosno poručuje: To je pitanje vremena (VIDEO)

Autor:

Svet

14.06.2024

15:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski zvaničnici su takođe ranije rekli da očekuju da će prva serijska proizvodnja S-500 ući u upotrebu do 2025.

RUSIJA POSTAVLJA S-500 NA KRIM! Šef ukrajinske službe otkriva namere Moskve i prkosno poručuje: To je pitanje vremena (VIDEO)

Foto: X/VOJSKA-ARMY/Printscreen

Rusija je prebacila jedan od svojih PVO sistema tipa S-500, najsavremeniji koji poseduje, na poluostrvo Krim, koje je anektirala 2014. godine, a kako bi se zaštitio Krimski most, objavio je general Kirilo Budanov, šef ukrajinske Vojno-obaveštajne službe GRU.

Ukoliko se ova tvrdnja pokaže kao istinita to bi bilo prvo razmeštanje ovog PVO sistema na frontu i dokaz da Rusija poseduje značajne protivvazdušne sposobnosti naročito protiv balističkih projektila.

- U gradu Kerču su razmešteni elementi sistema S-500. To će u principu biti eksperimentalno korišćenje. Krimski most se koristi za dopremanje vojske i opreme i dok je tamo koristiće se u te svrhe - rekao je Budanov.

Njegove navode nije bilo moguće proveriti iz nezavisnih izvora.

Sistem S-500 Prometej napravljen je kao štit od balističkih projektila i drugih raketa dugog dometa. Trebalo bi da zameni aktuelni PVO sistem A-135 koji je razmešten u silocima oko Moskve. Takođe je predviđeno da dopuni sistem zemlja-vazduh S-400 Trijumf, čiji su primerci bili česta meta ukrajinskih napada.

Foto: youtube.com/sky news

Kirilo Budanov

U aprilu je tadašnji ruski ministar odbrane, Sergej Šojgu, rekao da će sistemi S-500 biti postavljeni tokom ove godine, u dve verzije, protivraketnoj i protivvazdušnoj, prenela je novinska agencija TASS.

Rusija je prvi put objavila video snimak lansiranja S-500, u julu 2021. tokom testiranja na jugu zemlje u blizini Astrahana.

Prema prethodnom izveštaju ruskog državnog medija RIA Novosti, maksimalni domet S-500 je oko 700 kilometara. On se postavlja na pokretne lansere. Ruski zvaničnici su takođe ranije rekli da očekuju da će prva serijska proizvodnja S-500 ući u upotrebu do 2025. Cena jednog sistema je oko 2,5 milijardi dolara.

- Nije pitanje da li ćemo napasti ili nećemo. Mi to redovno radimo. Samo je pitanje kada ćemo uspeti da ga srušimo. To je pitanje vremena - odgovorio je Budanov na pitanje da li će ukrajinske snage napasti Krimski most.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading