IZDATO HITNO UPOZORENJE, ČUVAJTE SE! Smrtonosna bakterija jede meso i širi se REKORDNOM brzinom! Pogađa OVU grupu ljudi! (VIDEO)

Autor:

Svet

17.06.2024

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Početni simptomi su groznica i bolovi u mišićima, a prati ih niski krvni pritisak

IZDATO HITNO UPOZORENJE, ČUVAJTE SE! Smrtonosna bakterija jede meso i širi se REKORDNOM brzinom! Pogađa OVU grupu ljudi! (VIDEO)

Foto: Shutrterstock

Smrtonosna bakterija koja jede meso širi se rekordnom brzinom u Japanu, a glavni grad Tokio je žarište.

Kako piše Telegraph, Japan je ove godine prijavio 977 slučajeva sindroma streptokoknog toksičnog šoka (STSS), što je već premašilo rekord od 941 infekcije iz prošle godine, prenosi Danas.hr.

Stanje uzrokuje neobična manifestacija strep A bakterije. Njome je latentno zaraženo između pet i dvadeset posto zdravih odraslih osoba, a bakterija ne manifestuje nikakve simptome.

Međutim, može se razviti u niz bolesti, od tonzilitisa, impetiga pa sve do upale pluća.

U nekim slučajevima može postati invazivna. Tada prodire iz posekotina i rana duboko u mesna tkiva i mišiće pa izaziva nekrotizirajući fascitis, zbog čega nosi naziv "bolest koja jede meso".

Početni simptomi su groznica i bolovi u mišićima, a prati ih niski krvni pritisak.

Otkazivanje organa i septički šok mogu doći za 48 sati, a ako se na vreme ne leče antibioticima, stanje može biti fatalno.

Tokio je u prvih pola godine zabeležio 145 slučajeva. Zaraženi su većinom stariji od 30 godina, a stopa smrtnosti iznosi oko 30 posto.

Svetska zdravstvena organizacija još je u decembru 2022. izdala upozorenja nakon skoka infekcija streptokokom A u Britaniji, Francuskoj, Irskoj, Nizozemskoj i Švedskoj.

Tada je većina slučajeva zahvatila decu, prenosi Danas.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading