UKRAJINSKI GENERALI IZVESTILI ZELENSKOG: Hitno se obratio naciji i otkrio kakva je situacija na FRONTU

Autor:

Svet

30.09.2024

21:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naglasio je da je najvažnije izvršiti pritisak na Rusiju svim sredstvima i alatima kako bi se što pre postigao pravedni mir za Ukrajinu

UKRAJINSKI GENERALI IZVESTILI ZELENSKOG: Hitno se obratio naciji i otkrio kakva je situacija na FRONTU

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je situacija na frontu teška, nakon što je saslušao izveštaje glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Sirskog i načelnika Generalštaba Anatolija Bargileviča.

- Danas sam detaljno i veoma dugo razgovarao sa načelnikom Generalštaba Sirskim i načelnikom Generalštaba Bargilevičem. Više od dva i po sata. Izveštaji o svakoj našoj liniji fronta, našim daljim mogućnostima i konkretnim zadacima. Veoma teška situacija - rekao je Zelenski u večerašnjem video obraćanju naciji, prenosi Interfaks Ukrajina.

On je naglasio da je najvažnije izvršiti pritisak na Rusiju svim sredstvima i alatima kako bi se što pre postigao pravedni mir za Ukrajinu.

- Sve što možemo da uradimo tokom ove jeseni, sve što možemo da postignemo, moramo da postignemo. I to zavisi od svih u ukrajinskom timu. Sada treba da radimo što je više moguće pre sastanka u Ramštajnu - zaključio je Zelenski.

On je naveo da se "ukrajinski i američki timovi" pripremaju za sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, "kako bi se obezbedili rezultati u narednim mesecima i na frontu i na diplomatskom planu", preneo je Tanjug.

Podsetimo, ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, rekao je da se Vladimir Putin boji da upotrebi nuklearno oružje, jer voli svoj život i kontrolu nad životima drugih.

Ruski predsednik rekao je 25. septembra da menja rusku "nuklearnu doktrinu", te da će možda proširiti okolnosti pod kojima bi se takvo oružje moglo koristiti.

Međutim, Zelenski je rekao da ne misli da bi Putin rizikovao korištenjem nuklearnog oružja.

- Niko ne zna šta je zapravo u Putinovoj glavi. Mogao bi upotrebiti nuklearno oružje u napadu na bilo koju zemlju u bilo kojem trenutku ili ne. Nisam siguran da hoće. Delim sa vama što mislim, ali ja nisam Putin. Ne mogu tačno znati. On voli svoj život i svoj način života i kako upravlja životima drugih - rekao je Zelenski.

Od početka rata Kremlj je više puta pretio nuklearnim oružjem. U subotu je ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, poručio Vašingtonu da pripremi Evropu za "samoubilački poduhvat" zbog "besmislenosti i opasnosti same ideje borbe do pobede s nuklearnom silom poput Rusije".

Putin je prethodno izjavio da bi Rusija mogla da razmotri upotrebu nuklearnog oružja kada dobije pouzdane podatke o masovnom lansiranju oružja za vazdušno-kosmičke napade, uključujući rakete i dronove i njihovom prelasku državne granice Ruske Federacije.

- Uslovi za prelazak Rusije na upotrebu nuklearnog naoružanja, takođe, su jasno navedeni. Ovu mogućnost ćemo razmotriti kada dobijemo pouzdane informacije o masovnom lansiranju vazdušno-kosmičkog naoružanja i njihovom prelasku naše državne granice. Mislim na strateške ili taktičke avione, krstareće rakete, bespilotne letelice, hipersonične i druge avione - rekao je Putin, prenela je agencija RIA Novosti.

On je kazao da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje ako je napadne bilo koja država i da će se svaki konvencionalni napad na Rusiju koji podrži neka nuklearna sila smatrati zajedničkim napadom.

- Rusija zadržava pravo da upotrebi nuklearno oružje prilikom agresije na nju, između ostalog i ako neprijatelj bude koristio konvencionalno oružje, ako to bude predstavljalo pretnju vitalnim interesima države. Zadržavamo pravo upotrebe nuklearnog oružja u slučaju agresije na Rusiju i Belorusiju, kao članicu Savezne države. Sa beloruskom stranom, sa predsednikom Belorusije sva ova pitanja su dogovorena, uključujući i ako protivnik, upotrebivši konvencionalno oružje, stvori vitalnu pretnju našem suverenitetu - rekao je Putin na sednici Saveta bezbednosti o nuklearnom odvraćanju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading