"SPREMNI SMO NA SVE"" Rusija poručila Zelenskom: "Kijev će postati rastopljena mrlja, umesto da bude majka ruskih gradova"

Autor:

Svet

14.09.2024

14:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina čeka američko odobrenje za napad, Rusija odmah uzvratila teškim pretnjama

"SPREMNI SMO NA SVE"" Rusija poručila Zelenskom: "Kijev će postati rastopljena mrlja, umesto da bude majka ruskih gradova"

Foto: shutterstock,Tanjug/AP

Ruski zvaničnici zapretili su danas Zapadu nekontrolisanom eskalacijom rata, a Ukrajini uništenjem Kijeva dok zapadni lideri raspravljaju hoće li dopustiti Ukrajini da upotrebi njihovo oružje za udare duboko u rusku teritoriju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je kasno u petak da njegov plan za pobedu zavisi od odluke Vašingtona, jasno se referišući na odobrenje za korišćenje raketa dugog dometa, što je Kijev dugo tražio od saveznika u NATO-u.

- Potrebne su snažne odluke. Teror se može zaustaviti uništavanjem vojnih objekata iz kojih potiče - objavio je na Telegramu Andrij Jermak, šef kancelarije Zelenskog.

Foto: Tanjug/Leon Neal/Pool via AP

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski traži dozvolu za udare NATO oružjem po dubini teritorije Rusije

 

"Spremni smo na sve"

Kijev je rekao da su takvi udari ključni za ograničenje sposobnosti Moskve da napadne Ukrajinu, ali saveznici dosad nisu bili voljni da im to dopuste, navodeći strah da će ih Moskva tretirati kao eskalaciju i zbog sumnje u uspešnost.

Iako dosad nije objavljena nikakva službena odluka, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da je ona već donesena i saopštena Kijevu te da će Moskva morati da odgovori.

- Odluka je doneta, carte blanche i sve olakšice su date Kijevu, tako da smo spremni na sve - rekao je Rjabkov, prenosi RIA.

- A mi ćemo reagovati na način koji neće biti lep - dodao je.

Foto: Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Sergej Rjabkov, zamenik ministra sšpoljnih poslova Ruske Federacije

 

"Rastopljena mrlja"

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, koji je trenutno zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije, rekao je da Zapad iskušava rusko strpljenje, ali ono nije bezgranično.

Medvedev je rekao da ukrajinski upad u rusku regiju Kursk, koji je Zelenski opisao kao uspešnu operaciju usporavanja napredovanja Rusije, Moskvi već daje formalne temelje za korišćenje svog nuklearnog arsenala.

Medvedev je rekao da bi Moskva na kraju mogla da pribegne nuklearnom oružju ili da upotrebi neko od svojih nenuklearnih, ali još uvek smrtonosnih novih oružja za napad velikih razmera.

Foto: Tanjug/Ekaterina Shtukina, Sputnik Pool Photo via AP

Dmitrij Medvedev, zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Ruske Federacije i bivši predsednik Rusije

 

- I to bi bilo to. Divovska, siva, rastopljena mrlja umesto "majke ruskih gradova" - napisao je na Telegramu, referišući na Kijev.

Jermak je odgovorio da "glasne pretnje Putinovog režima svedoče samo o njegovom strahu da bi teroru mogao doći kraj".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading