IZA NAPADA "PEJDŽERIMA SMRTI" U LIBANU IPAK STOJI MOSAD? Evo zašto se veruje da je izraelska služba bezbednosti kriva za novo KRVOPROLIĆE! (VIDEO)

Autor:

Svet

18.09.2024

14:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mosad je oduvek pratio nove tehnologije implementirajući ih u svoje tajne akcije. Da li je izraelska služba bezbednosti sada dovela sukob sa Hamasom i Hezbolahom na novi nivo ili nema nikakve veze sa ovim zločinom?

IZA NAPADA "PEJDŽERIMA SMRTI" U LIBANU IPAK STOJI MOSAD? Evo zašto se veruje da je izraelska služba bezbednosti kriva za novo KRVOPROLIĆE! (VIDEO)

Foto: Shutterstok

Kada je svet jutros saznao za najnovije krvoproliće na Bliskom istoku, konkretno u južnom Libanu gde su eksplodirali pejdžeri pripadnicima Hezbolaha ubivši 12 a ranivši više od 4.000 osoba, za većinu ljudi nije bilo dileme.

Iza novog zločina u trusnom području sveta stoji Mosad. 

Međutim, zvanično niko za sada nije preuzeo odgovornost za smrt 12 osoba, od toga dve devojčice.

Smatra se da je Mosad oduvek išao u korak s tehnologijom - Hamasove i Hezbolahove teroriste navodno već 50 godina ubija na isti način.

 

 

Tačnije, od 1972. uspeva da podmetne eksploziv u njihove kućne telefone, na mobilne su prešli još 90-ih i sada na pejdžere.

Naime, na stariju tehnologiju "bipera" je nakon napada 7. oktobra prošle godine prešlo na hiljade pripadnika Hezbolaha, prema uputstvu vođstva koje živi u strahu da im Izrael špijunira mobilne telefone, piše 24sata.hr.

Evo zašto se veruje da je Mosad kreirao novo krvoproliće.

U stanu 33-godišnjeg Mahmuda Hamšarija, u jutro 8. decembra 1972. godine, zazvonio je telefon i predstavnik Palestinske oslobodilačke organizacije u Parizu podigao je slušalicu. Usledila je ogromna eksplozija i Hamšari je teško ranjen.

Izraelci su imali informaciju da je on šef pariskog ogranka terorističke grupe Crni ceptembar koja je izvela napad na Olimpijskim igrama u Minhenu u novembru 1972. ubivši 11 Izraelskih sportista i trenera.

Mosad je Hamšariju, veruje se, najpre podmetnuo svog čoveka koji se predstavio kao italijanski novinar, piše Telegraf.rs.

Dok je on radio intervju s Hamšarijem, u njegov dom provalili su izraelski obaveštajci i podmetnuli repliku aparata kućnog telefona, s ugrađenom eksplozivnom napravom. Ujutru 8. decembra 1972. na daljinsko upravljanje aktivirali su eksploziv i Hamšari je izmasakriran - ostao je bez noge i mesec dana kasnije preminuo je u bolnici.

 

 

Izraelci su verovali da je on mozak napada na njihove sportiste u Olimpijskome selu.

Telefoni su izraelskim službama služili u nekoliko ključnih svrha: praćenje i nadziranje mete pre atentata; identifikovanje i potvrđivanje identiteta mete tokom atentata; i konačno omogućivši korišćenje malih eksplozivnih punjenja koja su u svakom slučaju ubila samo Ajaša i Hamšarija, pisao je Financial Times.

Na sličan način se veruje da je Izrael krajem jula ove godine, i to na neprijateljskoj, iranskoj teritoriji, usred Teherana, ubio Ismaila Hanijea, dugogodišnjeg političkog vođu Hamasa. Poginuli su samo on i njegov telohranitelj.

Hanije je od 2017. nekoliko puta posećivao Iran i uvek je boravio na istom mestu, u dobro čuvanoj, pažljivo odabranoj kući. S tri strane okružena je planinom i sve vreme bila je pod jakom oružanom prismotrom.

Pa ipak, ključni čovek Hamasa je ubijen.

Kako je pisao The New York Times, bomba za Hanijea je bila skrivena pre otprilike dva meseca u sobi gde odseda Hanije, iako objektom upravlja i štiti ga Korpus čuvara islamske revolucije i deo je velikog kompleksa, poznatog kao Nešat, u otmenoj četvrti severnog Teherana.

Bomba je prema svemu sudeći podmetnuta mesecima ranije i aktivirana daljinskim upravljačem.

Službeni Teheran tvrdio je pak da je soba Hanijeha pogođena projektilom, prema svemu sudeći ispaljenim iz drona.

Juče je, pak, 11 osoba ubijeno i najmanje 4.000 je ranjeno u koordinisanim eksplozijama pejdžera kojima su se koristili pripadnici Hezbolaha.

 

 

Pejdžeri koje koristi ta militantna grupa eksplodirali su gotovo istovremeno u utorak u Libanu i Siriji.

Najmanje 200 povređenih bilo je u kritičnom stanju, prema libanskom ministru zdravstva Firasu Abiadu. Ostali su uglavnom zadobili povrede lica i ruku, a nekima su bile potrebne amputacije, piše Financial Times.

Tajvanska firma koja proizvodi pejdžere odmah je demantovala da su izašli iz njenih fabrika.

"Proizvod nije naš. Reč je o tome da je samo imao naš zaštitni znak na sebi", rekao je danas osnivač firme Hsu Čing-kuang, dodavši da pravo izrade pejdžera Gold Apollo ima i firma BAC Consulting KFT sa sedištem u Mađarskoj, u Budimpešti.

"Prema ugovoru o saradnji, ovlastili smo BAC da koristi zaštitni znak naše marke za prodaju proizvoda u određenim regionima, ali dizajn i proizvodnja isključiva su odgovornost BAC-a", rekao je Hsu Čing-kuang.

Od Mađara je, prema svemu sudeći, Hezbolah naručio oko 5.000 pejdžera za svoje sledbenike, od kojih je sad 11 ubijeno, a na hiljade ranjeno.

Izrael nije komentarisao masovnu eksploziju pejdžera za pojasima sledbenika Hezbolaha.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading