HEZBOLAH NAPAO IZRAEL, ODMAH USLEDILA REAKCIJA! Uvedeno vanredno stanje!

Autor:

Svet

25.08.2024

06:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon napada u Bejrutu, usledio je odgovor!

HEZBOLAH NAPAO IZRAEL, ODMAH USLEDILA REAKCIJA! Uvedeno vanredno stanje!

Foto: Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila da je počela napad na Izrael kao odgovor na ubistvo visoko rangiranog komandanta te grupe prošlog meseca u predgrađu Bejruta.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant saopštio je da je proglasio vanredno stanje.

Izraelski avioni su izvršili vazdušne udare u Libanu nakon što je njihova vojska saopštila da se Hezbolah sprema da ispaljuje rakete i projektile ka Izraelu. Portparol izraelske vojske, kontraadmiral Daniel Hagari, izjavio je: "U aktu samoodbrane radi uklanjanja ovih pretnji, (izraelska vojska) napada terorističke mete u Libanu, s kojih je Hezbolah planirao da izvrši napade na izraelske civile."

Hagari je upozorio da će Hezbolah "uskoro ispaliti rakete, a možda i projektile i dronove" prema Izraelu, javlja Dejli mejl.

Hezbollah uzvraća udarom nakon ubistva komandanta Fuada Šukra

Nakon ove najave, Hezbollah je saopštio da su izvršili napad na Izrael sa velikim brojem dronova kao odmazdu za ubistvo svog komandanta, Fuada Šukra. Šukr je eliminisan izraelskim vazdušnim udarom nakon što je privučen na vrh zgrade u Bejrutu. Hezbolah je saopštio da je napad imao za cilj "kvalitetnu izraelsku vojnu metu koja će kasnije biti objavljena", kao i "ciljanje nekoliko neprijateljskih lokacija, kasarna i platformi Gvozdena kupola".


Nakon upozorenja izraelske vojske, sirene su počele da zavijaju na severu Izraela, a libanski mediji su izvestili o udarima na jugu zemlje, ne pružajući odmah više detalja. Snimci na društvenim mrežama pokazali su navodne udare na jugu Libana. Međunarodni aerodrom Ben Gurion van Tel Aviva počeo je da preusmerava dolazne letove i odlaže druge zbog izraelskih vazdušnih udara u Libanu.

Hagari je dodao: "Možemo videti da se Hezbollah sprema da izvrši obiman napad na Izrael, ugrožavajući libanske civile. Upozoravamo civile koji se nalaze na područjima gde Hezbolah deluje da odmah napuste opasna područja radi sopstvene sigurnosti."

Strahovi su bili visoki u poslednjih nekoliko nedelja da bi rat između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze mogao prerasti u regionalni sukob.

Ovo je samo pojačano nakon ubistva komandanta Hezbollaha, Shukra, i sumnjivog izraelskog atentata na lidera Hamasa, Ismaila Haniyeha. Šukr je odgovoran za masakr 241 američkog i 58 francuskih vojnika u napadu u Bejrutu 1983. godine, a ubijen je 30. jula, zajedno sa svojom suprugom, dve druge žene i dvoje dece, u napadu koji se pripisuje IDF-u.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading