KIRIL BUDANOV OTKRIVA: Evo šta je NAJVEĆA noćna mora za Ukrajinu!

Autor:

Svet

16.09.2024

19:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Budanov se osvrnuo i na kijevsku kampanju napada na ciljeve preko granice, uključujući vojne objekte poput vazduhoplovnih baza u kojima se nalaze avioni koje Moskva koristi za napad na ukrajinsku teritoriju

KIRIL BUDANOV OTKRIVA: Evo šta je NAJVEĆA noćna mora za Ukrajinu!

Foto: Printsreen

Kiril Budanov, šef ukrajinske vojne obavšetajne službe, izjavio je da oružje koje Severna Koreja šalje Rusiji predstavlja najgori problem za Ukrajinu.

- Severna Koreja i njena podrška ratnim naporima Rusije u Ukrajini najgori su problem s kojim se Ukrajina suočava - rekao je Kiril Budanov, dok se na Zapadu širi zabrinutost zbog sve bliskijih odnosa Kremlja s Pjongjangom, Kinom i Iranom.

- Najgori problem s kojim se suočavamo je onaj koji dolazi iz Severne Koreje - dodao je Budanov, koji ima čin general-pukovnika.

On se obratio na konferenciji o evropskoj sigurnosti u Jalti, koju je organizovala Fondacija Viktor Pinčuk u Kijevu, preneo je "Njusvik"

Zvanična Moskva se sve se više oslanja na svoj uzak krug saveznika, ne samo na Severnu Koreju. Rusija je takođe pridobila vojnu podršku Teherana, intenzivno koristeći iranske dronove "šahid" protiv Ukrajine.

Sjedinjene Države su potvrdile da je Rusija nedavno dobila balističke projektile od zemlje Bliskog istoka u novoj fazi podrške ratnim naporima.

Severna Koreja je usmerila oružje i municiju u Rusiju dok uticaj njenog mukotrpnog rata u Ukrajini troši zalihe Kremlja, čak i dok moskovska odbrambena industrija izbacuje novu opremu koja ide direktno na prvu liniju fronta.

- Muncija koju isporučuje Severna Koreja stvarno je loša za nas i zasad ne možemo ništa da učinimo u vezi s tim - rekao je Budanov.

 

 

Ukrajina može da vidi kako severnokorejske zalihe ulaze u zemlju, dok oružane snage Kijeva osete udare već nekoliko dana kasnije.

- Količina oružja koja dolazi iz Severne Koreje zasenjuje podršku koju Rusija dobija od drugih zemalja.

Pjongjang je daleko ispred drugih nacija, poput Irana ili Kine, kada je reč o pretnjama Ukrajini, naveo je Budanov. Peking je odbacio optužbe, uključujući optužbe iz SAD, da je podržavao ruske vojne operacije.

Severna Koreja juriša sa svojim programom razvoja projektila, uprkos sankcijama Ujedinjenih nacija, a Ukrajina stalno izveštava da Moskva ispaljuje rakete Pjongjanga, uključujući balističke projektile kratkog dometa KN-23.

U februaru je ukrajinska bezbednosna služba SBU navela da je Rusija ispalila više od 20 projektila Hwasong-11, takođe poznatih kao KN-23 i KN-24, na Ukrajinu od kraja decembra, ubivši najmanje dvadesetak civila.

Foto: Printskrin: Youtube/ Sky News

Kiril Budanov, šef ukrajinske vojnoobaveštajne službe

 

Robert Koepke, zamenik pomoćnika američkog šefa diplomatije, izjavio je početkom septembra da je Rusija upotrebila najmanje 65 severnokorejskih projektila u Ukrajini.

- Pjongjangov program naoružanja obavijen je velom tajne - rekao je Fabijan Hinc, naučni saradnik pri Međunarodnog instituta za strateške studije.

To znači da bi upotreba tih projektila u Ukrajini mogla otkriti vredne detalje o njihovoj preciznosti, načinu na koji putuju i kako se snalaze u borbenim uslovima.

Budanov se takođe osvrnuo na kijevsku kampanju napada na ciljeve preko granice, uključujući vojne objekte poput vazduhoplovnih baza u kojima se nalaze avioni koje Moskva koristi za napad na ukrajinsku teritoriju.

Foto: Printsreen

Kiril Budanov, šef ukrajinske vojnoobaveštajne službe 

 

Kijev je pre više od pet nedelja izveo iznenadnu ofanzivu na rusku regiju Kursk, a Moskva nije bila u stanju da se odupre.

- Uverenje ljudi da žive u sigurnoj zemlji je slomljeno. To je glavni uspeh svih ovih dubokih udara - rekao je Budanov.

Kijevu za sada nije dopušteno da koristi zapadno oružje dugog dometa za izvođenje dubokih napada, preneo je Telegraf.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading