SAD I BRITANIJA U PANICI: Iz Irana stigao prvi kontigent balističkih raketa u Rusiju, moguća i razmena NUKLEARNIH TEHNOLOGIJA

Autor:

Svet

14.09.2024

23:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iran nastavlja sa obogaćivanjem uranijuma i povećava nuklearne ambicije

SAD I BRITANIJA U PANICI: Iz Irana stigao prvi kontigent balističkih raketa u Rusiju, moguća i razmena NUKLEARNIH TEHNOLOGIJA

Foto: Profimedia Profimedia

Tokom samita u Vašingtonu prošlog petka, britanski lider Kjir Starmer i američki predsednik Džozef Bajden su istakli rastuću vojnu saradnju između Irana i Rusije, dok Iran nastavlja sa obogaćivanjem uranijuma i povećava nuklearne ambicije.

Američki sekretar za spoljne poslove, Entoni Blinken, je tokom posete Londonu prošlog utorka upozorio da postoji mogućnost da Rusija deli tehnologiju koju Iran traži, uključujući informacije o nuklearnim i svemirskim pitanjima, što bi moglo da dovede do destabilizacije i povećanja globalne nesigurnosti.

Iransko obogaćivanje uranijuma

Republika

Foto: Youtube/Associated Press

Iran isporučio rakete Rusiji

 

Britanija, Francuska i Nemačka su prošle nedelje zajednički upozorile da je iransko skladište visoko obogaćenog uranijuma značajno poraslo, bez kredibilnog civilnog objašnjenja, što ukazuje na mogućnost proizvodnje nuklearne bombe. Nije jasno koliko Iran trenutno ima tehničkog znanja za izgradnju nuklearne bombe, ali saradnja sa iskusnim ruskim stručnjacima bi mogla ubrzati taj proces.

Rusija i Iran

Nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, Iran je pružio podršku Moskvi snabdevajući je dronovima i pomažući u izgradnji fabrike za proizvodnju više dronova za bombardovanje širom Ukrajine. Ova saradnja je izazvala zabrinutost u međunarodnoj zajednici, posebno zbog mogućeg uticaja na već napetu situaciju na Bliskom Istoku.

Blinken je prošle nedelje u Londonu rekao da je američka obaveštajna služba zaključila da je prvi kontingent iranskih balističkih raketa Fath-360, sa dometom do 120 km, isporučen Rusiji.

Britansko-američki samit o spoljnoj politici

Lideri Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država su se sastali kako bi razgovarali o aktuelnim globalnim temama, uključujući rat u Ukrajini, krizu na Bliskom Istoku, iransko nuklearno pitanje i nadolazeću konkurenciju sa Kinom. Pre sastanka, britanski izvori su naveli da su se dve strane načelno saglasile da dozvole Ukrajini da koristi dugometražne rakete za napade na Rusiju.

Postaje jasno da postoji ozbiljna zabrinutost zbog moguće trgovine nuklearnim tehnologijama između Rusije i Irana, kao i zbog iranskih nuklearnih ambicija.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading