AMERIČKI BOMBARDER POKUŠAO DA SRUŠI RUSKI AVION U SIRIJI?! Hitno se oglasila Moskva, evo šta se desilo

Autor:

Svet

19.08.2024

07:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tenzije u čitavom regionu su ogromne

AMERIČKI BOMBARDER POKUŠAO DA SRUŠI RUSKI AVION U SIRIJI?! Hitno se oglasila Moskva, evo šta se desilo

Foto: Tanjug/AP

Vojni avion koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama "opasno" se približio ruskom avionu u Siriji, izjavio je zamenik šefa Ruskog centra za pomirenje suprotstavljenih strana u Siriji Oleg Ignasjuk.

"Avion bombarder F/A-18 opasno se približio avionu An-30 ruskih vazdušno-kosmičkih snaga iznad Sirije. Incident se dogodio na visini od oko 6.700 metara u provinciji Homs", rekao je Ignasjuk, a prenosi TASS.

On je dodao da je ruski pilot pokazao visok profesionalizam i blagovremeno preduzeo mere da spreči sudar.

SAD imaju 900 vojnika u Siriji i 2.500 u susednom Iraku, sa ciljem  savetovanja i pomaganja lokalnim snagama koje pokušavaju da spreče oživljavanje Islamske države, koja je 2014. zauzela velike delove obe zemlje, ali je kasnije potisnuta.

U čitavom regionu bukti rat


Vojni savetnik vazduhoplovnih snaga iranske Revolucionarne garde preminuo je od povreda zadobijenih u Siriji pre nekoliko nedelja, javila je danas poluzvanična iranska agencija Fars.

"Pukovnik Ahmadreza Afšari umro je mučeničkom smrću od povreda zadobijenih u bombardovanju koalicije koja narušava teritoriju Sirije", saopštio je vrhovni komandant Garde Hosein Salami, preneo je Rojters.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Bombardovanje u Siriji

Iranski mediji nisu precizirali datum vazdušnog napada, ali su naveli da je Afšari pretrpeo povrede između kraja jula i početka avgusta.

SAD i Izrael su izvodili napade protiv frakcija povezanih sa Iranom u Siriji gde je uticaj Teherana ojačao otkako je počeo da podržava predsednika Bašara al Asada u građanskom ratu započetom 2011.

Iran je u aprilu poslao dronove sa eksplozivima i lansirao rakete u prvom direktnom napadu na izraelsku teritoriju uzvraćajući na, kako su naveli, izraelski udar na njihovo diplomatsko predstavništvo u Damasku u kojem je poginulo sedam pripadnika Revolucionarne garde

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading