"SLEDEĆE NEDELJE I MESECI KLJUČNI ZA UKRAJINU" Sastali se Bajden i Starmer, hoće li Zelenski dobiti AMIN za UDARE na Rusiju?!

Autor:

Svet

14.09.2024

11:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik i pritanski premijer razgovarali su u Beloj kući o situaciji u Ukrajini i narednim koracima

"SLEDEĆE NEDELJE I MESECI KLJUČNI ZA UKRAJINU" Sastali se Bajden i Starmer, hoće li Zelenski dobiti AMIN za UDARE na Rusiju?!

Foto: Tanjug/Stefan Rousseau/Pool via AP

Britanski premijer Kir Starmer rekao je nakon sastanka s američkim predsednikom Džozefom Bajdenom da su Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD zauzeli "čvrst stav" u potrazi za rešenjem sukoba u Ukrajini.

Starmer je opisao svoje razgovore s Bajdenom kao "duge i produktivne", ali nije želeo da govori o tome šta su odlučili u vezi s ukrajinskom potencijalnom upotrebom zapadnog oružja protiv ciljeva na ruskoj teritoriji.

Na početku jučerašnjeg sastanka u Plavoj sobi u Beloj kući u Vašingtonu, Bajden je na pitanje o pretnji ruskog predsednika ratom s NATO-om odgovorio: "Ne razmišljam mnogo o Vladimiru Putinu".

Na pitanje o odluci u vezi s ukrajinskom potencijalnom upotrebom projektila dugog dometa, Starmer je rekao novinarima: "Dugo smo raspravljali o strategiji u Ukrajini, naravno, na Bliskom istoku i u drugim delovima sveta. Ovo nije bio sastanak o konkretnim vojnim sposobnostima. Nismo se zbog toga danas sastali. Sastali smo se da odvojimo vreme za stratešku raspravu kako bismo razmotrili taktičke odluke unutar šire strategije."

- Sastanak je bio produktivan i doneli smo odluke. Jako sam zadovoljan što smo održali sastanak.

"Sledeće nedelje i meseci biće ključni za Ukrajinu"

Starmer je na početku razgovora rekao da će sledeće nedelje i meseci biti "ključni" u Ukrajini i da je "važno" da Velika Britanija i SAD nastave da podržavaju Ukrajinu u borbi protiv Rusije.

Sastanak je usledio nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazio svoju frustraciju stalnim ograničenjima upotrebe zapadnog oružja protiv ruskih ciljeva.

Nakon sastanka s britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Lamijem i američkim državnim sekretarom Entoni Blinkenom, Zelenski je u opširnoj objavi na X-u napisao da "pitanja o tome zašto je Ukrajini potrebno dovoljno raketa dalekog dometa ne bi trebala da budu neodgovorena".

Starmer je u petak u Beloj kući rekao Bajdenu: "Istorijski gledano, pokazali smo snagu našeg odnosa. Strateški smo usklađeni i imamo zajednički cilj u ovim globalnim pitanjima."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading