MINISTAR ODBRANE IZRAELA: "Hamas više ne postoji kao organizovana vojna sila u Gazi"

Autor:

Svet

10.09.2024

16:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od početka rata u Gazi, 7. oktobra, ubijeno je više od 41.020 Palestinaca, a 94.925 je ranjeno

MINISTAR ODBRANE IZRAELA: "Hamas više ne postoji kao organizovana vojna sila u Gazi"

Foto: Tanjug/AP

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je danas da palestinska militantna grupa Hamas više ne postoji kao organizovana vojna sila u Gazi, nakon više od 11 meseci rata.

- Hamas kao vojna formacija više ne postoji. Hamas je angažovan u gerilskom ratu, a mi se i dalje borimo protiv Hamasovih terorista - rekao je Galant novinarima, prenosi Rojters.

Od početka rata u Gazi, 7. oktobra, ubijeno je više od 41.020 Palestinaca, a 94.925 je ranjeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Foto: Tanjug/AP

Joav Galant, ministar odbrane Izraela

 

Gaza: Čitave porodice nestale pod peskom u izraelskom napadu na al-Mavasi

 

Portparol Agencije za civilnu odbranu Gaze Mahmud Basal izjavio je danas da su čitave porodice zatrpane u pesku nakon napada Izraela na šatorski kamp u oblasti al-Mavasi u Kan Junisu, kada je, kako je ta agencija saopštila, poginulo 40 ljudi.

Zvaničnik civilne odbrane Mohamed al-Mugar rekao je da ekipe hitne pomoći i dalje rade "na pronalaženju 15 nestalih ljudi", prenosi Al Džazira.

Izraelska vojska je navela da su meta napada na al-Mavasi bila trojica komandanata grupe Hamas, koji su "direktno bili uključeni u masakr 7. oktobra".

Hamas je odbacio tvrdnje izraelske vojske i naveo da je u pitanju "očigledna laž".

IDF: Američka aktivistkinja ubijena na Zapadnoj obali verovatno slučajno upucana

 

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je američka aktivistkinja koja je ubijena na Zapadnoj obali prošle nedelje verovatno upucana "indirektno i nenamerno" od strane izraelskih snaga koje su ciljale nekog drugog.

Aktivistkinja iz Sijetla, Ajzenur Ezgi Eigi (26), ubijena je u petak nakon demonstracija protiv izgradnje izraelskih naselja na Zapadnoj obali, rekao je izraelski demonstrant Džonatan Polak, koji je prisustvovao pucnjavi, prenosi AP.

Bela kuća je ranije saopštila da je "duboko uznemirena" ubistvom Eigi, koja je takođe imala tursko državljanstvo, i pozvala Izrael da istraži šta se dogodilo.

U svom izveštaju za AP, Polak je rekao da se pucnjava dogodila oko pola sata nakon što su se smirli sukobi između Palestinaca i izraelskih snaga.

Eigi, volonterka aktivističke grupe Međunarodni pokret solidarnosti, prisustvovala je nedeljnim demonstracijama protiv širenja izraleskih naselja.

Eigijino ubistvo došlo je usred talasa nasilja na Zapadnoj obali od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru, sa sve češćim izraelskim napadima na Palestince i jačim vojnim gušenjem palestinskih protesta.

Prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima, na Zapadnoj obali ubijeno je više od 690 Palestinaca, preneo je Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading