SNOSIĆETE ODGOVORNOST! Svetske velesile zapretile Iranu, situacija u regionu dovedena DO TAČKE KLJUČANJA

Autor:

Svet

12.08.2024

09:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Emanuel Makron, Olaf Šolc i Kir Starmer jasni kao dan

SNOSIĆETE ODGOVORNOST! Svetske velesile zapretile Iranu, situacija u regionu dovedena DO TAČKE KLJUČANJA

Foto: Tanjug/AP

Iran će "snositi odgovornost" za svaki udar protiv Izraela ''koji bi doveo do eskalacije napetosti u regionu'' i koji bi ugrozio mogućnosti o postizanju sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze, poručeno je u zajedničkom saopštenju Velike Britanije, Francuske i Nemačke.

Britanski premijer Kir Starmer, francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc pozvali su Iran ''i njegove satelite'' da se uzdrže od napada, dodajući da se slažu sa zemljama posrednicama, odnosno SAD, Egiptom i Katarom, da ne sme biti više odlaganja u pregovorima između Hamasa i Izraela, prenosi Politiko.

Prethodno je portal Aksios preneo da izraelske bezbednosne službe smatraju da bi do napada Irana na tu zemlju moglo doći u narednim danima.

Iran je upozorio da će u znak odmazde napasti Iran nakon što je u Teheranu ubijen lider Hamasa Ismael Hanije, za šta Izrael nije preuzeo odgovornost.

Podsećamo da je ministar odbrane SAD Lojd Ostin naredio raspoređivanje podmornice s vođenim projektilima na Bliski istok, saopštio je Pentagon, nakon ubistva visokih članova Hamasa i Hezbolaha zbog čega se regija priprema za moguće napade Irana i njegovih saveznika.

USS Džordžija, nuklearna podmornica, upućena je u region, potez koji retko biva javno objavljen od strane američke vojske. Ova odluka dolazi usled eskalacije regionalnih tenzija i potrebe za jačanjem odbrambenih sposobnosti, te se može okarakterisati i kao američko upozorenje Iranu.

Pored razmeštanja USS Džordžije, Pentagon je objavio da je nosač aviona, "Abraham Linkoln," dobio nalog da ubrza svoje razmeštanje u regionu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading