AMERIKANCI LOVE VOĐE HAMASA! Na spisku čovek čiju SMRT Izrael odavno najavljuje

Autor:

Svet

04.09.2024

00:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Optuženi da su predvodili napore Hamasa da uništi državu Izrael i ubija civile kako bi taj cilj ostvario

AMERIKANCI LOVE VOĐE HAMASA! Na spisku čovek čiju SMRT Izrael odavno najavljuje

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit, shutterstock

SAD su danas pokrenule krivične prijave protiv najvišeg rukovodstva Hamasa, uključujući vođu grupe Jahju Sinvara, zbog optužbi da nastoje da ubijaju civile i unište državu Izrael.

- Kao što se navodi u optužnici, optuženi su, pomoću oružja, političke podrške i uz pomoć finansijske podrške vlade Irana i Hezbolaha, predvodili napore Hamasa da uništi državu Izrael i ubija civile kako bi taj cilj ostvario - rekao je državni tužilac SAD Merik Garland.

Ranije danas, iz Bele kuće saopšteno je da ubistva šestoro talaca koje je Hamas držao u zarobljeništvu u Pojasu Gaze, a čija su tela pripadnici izraelske vojske izvukli tokom vikenda, naglašavaju koliko je hitno da se postigne sporazum o prekidu vatre u enklavi i oslobađanju preostalih zarobljenih.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Adel Hana, File

Jahju Sinvara već dugo meta Izraela

- Ono što se dogodilo tokom vikenda jasno pokazuje koliko je važno da se ovo uradi što je pre moguće - rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, dodajući da je za smrt talaca odgovoran Hamas.

Ko je Jahja Sinvar?

Komandant Hamasa u Pojasu Gaze Jahja Sinvar imenovan je za političkog vođu te palestinske grupe nakon ubistva lidera Ismaila Hanijea u Teheranu.

Jahja Sinvar stoji iza napada na Izrael 7. oktobra prošle godine, od kada ga izraelska vojska traži, prenosi Rojters.

On je ranije bio u zatvoru u Izraelu.

Sinvar, koji ima upadljivu snežnobelu kosu i kao ugalj crne obrve, Izrael smatra jednim od najodgovornijih zajedno sa ostalima za napad Hamasa u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, a više od 200 kidnapovano.

- Jahja Sinvar je komandant... i on je mrtav čovek - izjavio je početkom oktobra prošle godine portparol izraelske vojske, kontraadmiral Danijel Hagari.

- Za taj odvratni napad odgovoran je Jahja Sinvar - rekao je načelnik štaba izraelske vojske Herci Halevi.

Izraelska vojska je 8. decembra ušla u centar Kan Junisa, najvećeg grada u južnom delu Pojasa Gaze i počela je potragu za Sinvarom, ali on je uspeno izbegavao poteri.

Sinvar (61), poznat kao Abu Ibrahim, rođen je u izbegličkom kampu u Kan Junisu na južnom kraju Pojasa Gaze.

Njegovi roditelji bili su iz Aškelona, ali su izbegli posle događaja koji Palestinci nazivaju „Al Nakba" (Katastrofa) odnosno masovnog raseljenja Palestinaca sa njihovih vekovnih ognjišta u Palestini i rata koji je usledio posle osnivanja Izraela 1948. godine.

Školovao se u Srednjoj školi za dečake Kan Junis, a potom diplomirao arapski jezik na Islamskom univerzitetu u Gazi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading