SAD RADE NA KONAČNOM "UZMI ILI OSTAVI" DOGOVORU IZMEĐU IZRAELA I HAMASA: Pomažu im ove dve zemlje, a evo o čemu se radi

Autor:

Svet

02.09.2024

08:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko obe strane ne prihvate ovaj pokušaj da se postigne dogovor, to moglo da znači da je okončan pregovorački proces koji predvode SAD

SAD RADE NA KONAČNOM "UZMI ILI OSTAVI" DOGOVORU IZMEĐU IZRAELA I HAMASA: Pomažu im ove dve zemlje, a evo o čemu se radi

Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države, zajedno sa Egiptom i Katarom posreduju u postizanju konačnog "uzmi ili ostavi" dogovora između Izarela i Hamasa koji će biti predstavljen sukobljenim stranama u narednim nedeljama, preneli su danas američki mediji.

Vašington Post prenosi ocenu jednog neimenovanog visokog zvaničnika američke adminstracije da bi, ukoliko obe strane ne prihvate ovaj pokušaj da se postigne dogovor, to moglo da znači da je okončan pregovorački proces koji predvode SAD.

Zvaničnici administracije američkog predsednika Džoa Bajdena rekli su da trenutno nije jasno da li će najnovije otkriće beživotnih tela šest talaca učiniti verovatnijim ili manje verovatnim da Izrael i Hamas postignu dogovor u narednim nedeljama.

„Ne možete stalno pregovarati o ovome. Ovaj proces mora da bude okončan u nekom trenutku“, rekao je neimenovani visoki američki zvaničnik, dodajući da su Sjedinjene Američke Države, Egipat i Katar radili na finalnom predlogu pre nego što su pronađena tela šest ubijenih talaca u tunelu ispod grada Rafe na jugu Pojasa Gaze.

Bajden i njegovi najviši saradnici proveli su nekoliko meseci neumorno pokušavajući da dovedu Izrael i Hamas do dogovora koji bi omogućio oslobađanje preostalih živih talaca u zamenu za palestinske zatvorenike i privremeni prekid vatre u Gazi za koji su se nadali da će postaviti temelje za trajni kraj rata.

Direktor CIA Vilijam Brns, američki državni sekretar Entoni Blinken i koordinator za Bliski istok u Beloj kući Bret Makgark su više puta otputovali u region i sarađivali sa katarskim i egipatskim pregovaračima kako bi pokušali da pronađu dogovor.

U Izraelu je premijer Benjamin Netanjahu suočen s gnevom i povećanim pritiskom porodica talaca koje zahtevaju da se obrati naciji.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

Porodice talaca besne na Benjamina Netanjahua

Stotine hiljada demonstranata učestvovale su u nacionalnim protestima u nedelju uveče, a najveći izraelski sindikat pozvao je na generalni štrajk preteći da će obustaviti rad u zemlji dok Netanjahu ne pristane na dogovor sa Hamasom o vraćanju preostalih zatvorenika.

Porodice talaca mesecima optužuju Netanjahua da prioritet daje svom političkom opstanku i pobedi protiv Hamasa, umesto dogovoru koji bi omogućio povratak njihovih voljenih osoba.

Denis Roš, bivši američki izaslanik za Izrael ocenio je da je malo verovatno da će lider Hamasa u Gazi Jehja Sinvar promeniti svoj stav jer na njega niko ne može da izvrši pritisak, ali ostaje da se vidi da li bi pritisak unutar Izraela mogao naterati Netanjahua da ozbiljnije pristupi pregovorima.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant, koji je postao jedan od najžešćih kritičara premijera Netanjahua, takođe je ocenio da je manja korist od nastavka rata i pregovaranja za bolje uslove od što hitnijeg oslobađanja talaca koje drži Hamas.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading