BAJDEN POMNO PRATI DEŠAVANJA U LIBANU I IZRAELU! Oglasila se Bela kuća nakon masovnih napada na Bliskom istoku!

Autor:

Svet

25.08.2024

07:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ispaljeno preko 320 raketa!

BAJDEN POMNO PRATI DEŠAVANJA U LIBANU I IZRAELU! Oglasila se Bela kuća nakon masovnih napada na Bliskom istoku!

Foto: AP Manuel Balce Ceneta

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Šon Savit izjavio je danas da predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden "pažljivo prati događaje u Izraelu i Libanu."

- On je tokom cele večeri bio angažovan sa svojim timom za nacionalnu bezbednost - rekao je Savit, a prenosi Tajms of Izrael.

Naveo je da su, po naređenju Bajdena, visoki američki zvaničnici u neprekidnoj komuniciji sa izraelskim partnerima.

- Nastavićemo da podržavamo pravo Izraela na samoodbranu i nastavićemo da radimo na regionalnoj stabilnosti - istakao je Savit.

Libanska grupa Hezbolah jutros je saopštila da je počela napad na Izrael kao odgovor na ubistvo visoko rangiranog komandanta te grupe Fuada Šukra prošlog meseca i da je pogodila 11 izraelskih vojnih lokacija.

Hezbolah je kasnije saopštio da je završena "prva faza" napada na Izrael i da je ispaljeno više od 320 raketa i veliki broj dronova na ciljeve u severnom Izraelu.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant saopštio je da je proglasio vanredno stanje, a predstavnik Izraelskih odbrambenih snaga, kontraadmiral Danijel Hagari izjavio je da desetine izraelskih ratnih aviona sada napadaju ciljeve u različitim područjima južnog Libana.

Hezbolah je za ubistvo Fuada Šukra prošlog meseca u Bejrutu okrivio Izrael.

Strahovi su bili visoki u poslednjih nekoliko nedelja da bi rat između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze mogao prerasti u regionalni sukob.

Ovo je samo pojačano nakon ubistva komandanta Hezbolaha, Shukra, i sumnjivog izraelskog atentata na lidera Hamasa, Ismaila Haniyeha. Šukr je odgovoran za masakr 241 američkog i 58 francuskih vojnika u napadu u Bejrutu 1983. godine, a ubijen je 30. jula, zajedno sa svojom suprugom, dve druge žene i dvoje dece, u napadu koji se pripisuje IDF-u.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading