"PRETRPEĆETE RAZORAN UDARAC!" Amerika upozorila Iran na OZBILJNE posledice ukoliko napadne Izrael!

Autor:

Svet

08.08.2024

23:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki nosač aviona USS Abraham Linkoln, nekoliko borbenih aviona raspoređeni su u ovom regionu početkom meseca

"PRETRPEĆETE RAZORAN UDARAC!" Amerika upozorila Iran na OZBILJNE posledice ukoliko napadne Izrael!

Foto: Pixabay

Sukob SAD i Irana

Sjedinjene Američke Države su upozorile Iran da bi nova vlada i ekonomija te zemlje mogli da pretrpe "razoran udarac" ako Teheran pokrene veliki napad na Izrael, piše danas Vol strit Džornal (VSJ), pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

Zvaničnik je rekao da je upozorenje Teheranu preneto i direktno i preko posrednika, ali nije izneo više detalja, prenosi Tajms of Izrael.

- Sjedinjene Države su poslale jasnu poruku Iranu da je rizik od velike eskalacije, ako izvrše značajan uzvratni napad na Izrael, izuzetno visok - naveo je neimenovani zvaničnik.

Dodao je da Vašington nije nameravao da ta poruka bude pretnja već upozorenje o tome kako bi Izrael mogao da odgovori.

VSJ navodi, pozivajući se na američke zvaničnike, da Vašington nema informacije o obimu i vremenu iranskog napada na Izrael, iako najnoviji obaveštajni podaci sugerišu da bi, ako se dogodi, to moglo biti tokom vikenda.

Zvaničnici takođe nisu sigurni da li će Hezbolah napasti odvojeno ili istovremeno sa Iranom.

Navode i da je Vašington prilikom prošlog iranskog napada imao više obaveštenja, a da je ovog puta više nagađanja, preneo je Tanjug.

Američka Centralna komanda (CENTCOM) danas je saopštila da su borbeni avioni F-22 američkih vazduhoplovnih snaga stigli na Bliski istok, u iščekivanju iranskog napada na Izrael.

- F-22 Raptors američkog vazduhoplovstva stigli su u zonu odgovornosti Centralne komande SAD 8. avgusta kao deo promene položaja američkih snaga u regionu da bi se ublažila mogućnost regionalne eskalacije od strane Irana ili njegovih zastupnika - navodi se u saopštenju CENTCOM-a na mreži X.

Američki nosač aviona USS Abraham Linkoln, nekoliko borbenih aviona raspoređeni su u ovom regionu početkom meseca.

Pentagon je tada najavio da će na Bliskom istoku biti raspoređene i balističke jedinice protivvazdušne odbrane, ne samo za odbranu Izraela, već i za zaštitu američkih snaga u Iraku i Siriji koje su navodno bile na udaru Irana i njegovih zastupnika.

Iran je obećao odmazdu nakon ubistava lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu, za koje Teheran i palestinska militantna grupa okrivljuju Izrael, preneo je Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading