IRAN NAPADA IZRAEL - VIŠE NEMA DILEME! Samo ih ovo može spasti od strašne odmazde Teherana

Autor:

Svet

13.08.2024

13:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iran i Hezbolah bi ubrzo mogli da lansiraju zajednički direktni napad na Izrael.

IRAN NAPADA IZRAEL - VIŠE NEMA DILEME! Samo ih ovo može spasti od strašne odmazde Teherana

Foto: Tanjug/AP, Wallpaper flare,shutterstock

Samo sporazum o primirju u Pojasu Gaze, koji bi proizašao iz očekivanih, ovonedeljenih pregovora, mogao bi da spreči Iran da direktno uzvrati Izraelu zbog likvidacije lidera Hamasa Ismaila Hanijea na iranskoj teritoriji, potvrdila su danas tri visoka iranska zvaničnika.

Iran je obećao oštru reakciju nakon ubista Hanijea koje se dogodilo tokom posete palestinskog zvaničnika Teheranu krajem prošlog meseca, a za koje iranske vlasti okrivljuju Izrael, prenosi Rojters.

Izrael nije potvrdio niti demantovao svoje učešće u likvidaciji lidera palestinskog Hamasa, međutim američka mornarica je u međuvremenu rasporedila svoju ratnu flotu i podmornice na području Bliskog istoka kako bi ojačala odbranu Izraela.

Jedan od navedenih izvora, visoki iranski bezbednosni zvaničnik, rekao je da bi Iran, zajedno sa saveznicima poput Hezbolaha, pokrenuo direktni napad (na Izrael) ukoliko pregovori o Gazi propadnu ili ako se proceni da Izrael odugovlači sa pregovorima.

Međutim, ovi izvori nisu mogli da kažu koliko dugo bi Iran bio spreman da čeka da pregovori napreduju pre nego što napadne Izrael.

 

 

Sa povećanim rizikom od šireg rata na Bliskom Istoku nakon ubistava Hanijea i komandanta Hezbolaha Fuada Šukrija, Iran je u poslednjim danima bio uključen u intenzivan dijalog sa zapadnim zemljama i Sjedinjenim Američkim Državama o načinu usklađivanja odmazde, tvrde neimenovani izvori britanske agencije.

Američki ambasador u Turskoj potvrdio je danas da Vašington traži od svojih saveznika da pomognu da se Iran ubedi da smanji tenzije kako bi se izbegla regionalna eskalacija uoči pregovora o primirju u Pojasu Gaze, koji bi trebalo da počnu u četvrtak u Egiptu ili Kataru.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading