ISLAMSKE ZEMLJE ODRŽALE HITNO ZASEDANJE! Situacija na Bliskom istoku KRITIČNA, sve oči uprte u Teheran

Autor:

Svet

08.08.2024

06:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izrael je likvidacijom Ismaila Hanijea dodatno rasplamsao vatru

ISLAMSKE ZEMLJE ODRŽALE HITNO ZASEDANJE! Situacija na Bliskom istoku KRITIČNA, sve oči uprte u Teheran

Foto: Profimedia

Organizacija islamske saradnje (OIC) održala je hitan sastanak u Džedi, Saudijska Arabija, kako bi adresirala eskalirajuću situaciju na Bliskom istoku i nedavne napade Izraela na Iran. Sastanak, na kome su prisustvovali ministri spoljnih poslova članica, rezultirao je zajedničkom izjavom koja osuđuje akcije Izraela i izražava podršku Iranu.

Javna izjava OIC-a eksplicitno je osudila agresiju Izraela, navodeći ubistvo Ismaila Hanijeha u Teheranu kao flagrantno kršenje međunarodnog prava i Povelje UN. Organizacija je u potpunosti okrivila Izrael za napad, nazivajući ga aktom agresije i ozbiljnim kršenjem teritorijalne integriteta Irana.

Središte diskusija bilo je pitanje Palestinaca, pri čemu je OIC potvrdio svoju posvećenost patnji palestinskog naroda i značaju Jerusalima za islamski svet. Organizacija je istakla potrebu da se sačuva arapski i islamski identitet Al-Kudsa (Jerusalima) i ponovila svoju podršku palestinskom suverenitetu nad gradom kao integralnom delu Palestine od 1967. godine.

U kontekstu izraelskih aktivnosti, OIC je snažno osudio sprovođenje diskriminatornih zakona i politika od strane okupacione sile. Odluka o odbijanju uspostavljanja palestinske države i označavanje UNRWA kao terorističke organizacije smatrana je namernim pokušajem da se naruši njihova uloga. Dodatno, OIC je osudila izraelske upade u džamiju Al-Aksa kao provokativne akcije zaslužne za najstrožu osudu.

OIC je pozvao Savet bezbednosti UN da preduzme hitne i efikasne mere kako bi zaustavio izraelske akcije i primorao okupacionu silu da prekine svoje napade na palestinski narod. Organizacija je istakla da trenutni sukobi u Jerusalimu ne vređaju samo dve milijarde muslimana širom sveta, već predstavljaju i pretnju regionalnoj bezbednosti.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je zatražilo održavanje sastanka OIC-a u Teheranu, uz pridruživanje Pakistana u apelu. OIC, koja predstavlja 57 članica uglavnom iz Afrike i Azije, stoji u solidarnosti sa Iranom i Palestinom, osuđujući izraelsku agresiju i zagovarajući međunarodnu intervenciju kako bi se adresirale eskalirajuće tenzije u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading